Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně
Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že by se dal meloun uplatnit i jinak, než rozpůlený a vydlabávaný lžící až na bílou dužinu? Pokud chcete vyzkoušet nové, kreativní recepty, nabízíme několik inspirací, ve kterých vodní dominuje meloun jako hlavní ingredience.
Meloun
Meloun je výborným zdrojem beta-karoten , který se v těle přeměňuje na vitamin A. Ten pomáhá produkovat pigmenty v sítnici oka a tím chrání oko před věkem přicházejícími očními obtížemi a před šeroslepotou. Vitamin A také udržuje zdravou pokožku a zuby. Meloun je také přírodní diuretikum, které pomáhá zvyšovat průtok moči, aniž tím zatěžovalo ledviny (na rozdíl od alkoholu či kofeinu). Navíc zlepšuje celý proces fungování jater, čímž jsou ledviny zbaveny zátěže a tělo přebytečných tekutin. Až neuvěřitelných 90% melounu tvoří voda. To znamená, že jíst tuto plodinu během horkých letních dnů je nejlepší způsob jak zůstat hydratovaní a vyhnout se dehydrataci. Avšak v době veder nestačí jen jíst meloun, důležité je i dodržování pitného režimu.
1. Grilovaný meloun se sýrem a bazalkou
- Ingredience: 3 plátky vodního melounu nakrájené na čtvrtiny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 4 tenké plátky šunky, strouhaný sýr (nejlépe plísňový), lístky bazalky.
- Postup: Předehřejte gril na 350 ° C až 400 ° C a každou čtvrtinu melounu natřete olivovým olejem, posypte solí a mletým pepřem. Kousky melounu grilujte přibližně 1 minutu na každé straně (nebo podle potřeby - je třeba sledovat celý průběh). Ugrilovaný meloun dejte na talíř, posypte sýrem, bazalkou a dejte na něj nakrájené proužky šunky.
2. Melounová granita
- Ingredience: 4 šálky nakrájeného vodního melounu, 6 lžic medu, 1 lžíci limetkové šťávy, 2 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.
- Postup: Rozmixujte dohromady meloun, med, limetkovou šťávu a zázvor dokud nedostanete hustou směs, kterou přemístěte do uzavíratelné misky. Nádobu následně vložte do mrazáku. Každých 30 min. (do doby podávání) rozmícháváme, aby se porušily krystalky ledu. Před podávání granitu nahrubo rozdělíme vidličkou do skleniček nebo misek.
3. Ovocný salát s melounem
- Ingredience: 4 šálky nakrájeného melounu bez semínek, 2 šálky čerstvých třešní (vypeckovaných), 1 šálek borůvek, 1 a ½ lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce agáve sirupu, 2 lžíce čerstvé máty.
- Postup: Do velké mísy hodíme všechno čerstvé ovoce. Ve vedlejší nádobě si smícháme limetkovou šťávu, agáve sirup a mátu a získanou směsí polijeme ovoce. Podávejte ihned nebo dejte chladit do lednice.
4. Melounová polévka
- Ingredience: 3 šálky nakrájeného melounu, 2 šálky nakrájených rajčat, ½ šálku nakrájené okurkek, 2 lžíce čerstvého koriandru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa (nejlépe červeného vinného)
- Postup: Smíchejte v misce všechny ingredience dohromady. Můžete použít i mixér, abyste dostali polévku, kterou lze servírovat na talíři.
5. Salát s melounem, špenátem a slaninou
- Ingredience: 2 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, baby špenát, 2 šálky nakrájeného melounu, 3 plátky vařené šunky (nakrájené), nakrájená červená cibule na dochucení
- Postup: Ve velké misce rozšleháme sladkou chilli omáčku, čerstvou limetkovou šťávu a olivový olej. Následně přidáme baby špenát, meloun, šunku a nakrájenou červenou cibuli. Vše dohromady promícháme.