Ovoce se záhadným názvem a mimořádným obsahem vitaminů - Physalis peruviana

Slámově žluté lampionky a v nich malá sladkokyselá kulička. Physalis peruviana, u nás známá jako mochyně peruánská nebo také třešeň Inka. Toto chutné ovoce plné cenných živin, vitaminů a minerálů lze bez obav a velkého úsilí vypěstovat i v našich zahrádkách.

Mochyně peruánská

Tato rostlina pocházející z Jižní Ameriky může dosahovat výšky 0,9 až 1,8 m a pěstovat ji můžete i v našich podmínkách. Daří se jí ve slunném prostředí, chráněném před silným větrem. V zimě ji vykopejte nebo ji máte v květináči, přeneste ji do místnosti, která ji ochrání před mrazem. Na jaře, když pominou mrazy, ji opět můžete dát ven a opět vás obdaří zdravými světle oranžovými sladkokyselými bobulemi.

Zdravější než citron

Mochyně patří mezi superpotraviny s vysokým zdrojem živin, minerálů, vitaminů. Tyto zdravé bobule jsou bohaté na bílkoviny, betakaroten, fosfor, vápník, železo, bioflavonoidy a obsahuje více vitaminu C než citrony. Pozor si ale dejte na nezralé bobule, protože ty jsou jedovaté! A nejezte ani bobule její dvojnice - židovské třešně nebo mochyně třešňové, jejíž bobulky jsou schované v suchých oranžových lampionkách. Ta v našich končinách dokáže i přezimovat a používá se do podzimních dekorací.

Chrání játra a ledviny

Výtažky z mochyně se používají k přírodní léčbě řady onemocnění. Vědci také přišli na to, že mochyně chrání játra a ledviny před fibrózou. Ocení ji těhotné ženy a lidé trpící chudokrevností, protože obsahuje vysoké množství železa.

Na klouby

Mochyně je skvělým zdrojem vitamínu B3. Jeden šálek bobulí, který má přibližně 140 gramů má 24,5 % požadovaného denního příjmu. Dostatek vitamínu B3 pomáhá tělu zlepšovat pohyblivost kloubů a snižovat bolest. Pokud trpíte artritidou, kupte si mochyni peruánskou. Konzumace žlutých bobulí vám pomůže zmírnit bolesti.

Pro lepší zrak

Dobrému zraku pomáhá pravidelná konzumace potravin bohatých na vitamin A. Mezi ně patří mochyně nebo mrkev. Nedostatek vitaminu A způsobuje problémy s viděním v slabém světle, proto je prevence na místě.

Mochyně se hodí do:

  • ovocných salátů, koktejlů, vařených jídel, zavařenin nebo džemů.
  • pudinků, koláčů, omáček, želé, zmrzlin, čatní, glazuryna maso a mořské plody.

Sušené bobule

Bobule lze úspěšně i usušit nebo také obalit v čokoládě a podávat jako dezert.

Další využití a benefity

V lidové medicíně je mochyně známá svými protizánětlivými, protinádorovými a antibakteriálními účinky. Působí močopudně, podporuje imunitu, léčí dermatitidy, malárii, astma, revmatismus, leukémii a hepatitidu.

Zajímavosti

  • Kmen Muthuvan žijící v indických lesích Shola ji používá proti žloutence.
  • V Kolumbii používají odvar z listů jako přírodní diuretikum a antiastmatikum.
  • V Jižní Africe se spařené listy obvykle používají jako obklady na záněty.
  • Nezralé bobule mochyně peruánské jsou jedovaté!!!
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články