Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to nejdůležitější chybí! Ale je zde varianta, jak je mít v čerstvém stavu a bez zbytečné chemie. A nemusíte mít přitom ani zahrádku. Jak na to?

zelenina, zdraví, pětování zeleniny na balkóně

Závěsný květináč, pytel či kontejner

Začátečníci to mohou zkusit s mátou a meduňkou. To jsou prakticky nezničitelné plevele, kterým se výborně daří i v květináčích. Z ovoce určitě zvládnete péči o jahody - zkuste vysadit pár sazeniček stále plodících jahod do závěsného koše. Ze zeleniny lze doporučit rajčata, ta nikdy nezklamou. Ale i pěstování brambor v pytli je nenáročné a zábavné. Některé rostliny jsou si navzájem výrazně prospěšné. Například bazalka podporuje růst rajčat, aksamitníky z nich zase odpuzují mšice. Celer odpudí mšice z paprik. Jelikož přísun živin je v nádobách omezen, je dobré přihnojovat organickými hnojivy. Ideální je kravský hnůj. Rozpustíte ho ve vodě a ve formě zálivky aplikujte přímo ke kořenům. Dají se koupit i organická hnojiva na bázi mořských řas nebo kompost.

Základem je dobrá půda

Abyste kromě relaxu a radosti z pěstování na balkoně či na terase získali i zdraví prospěšnou úrodu, největší pozornost musíte věnovat půdě. Do balkónových truhlíků a květináčů se doporučuje organický substrát, do kterého nebyla přidána žádná umělá startovací hnojiva. Dá se běžně koupit v zahrádkářských centrech. Použít lze i zemina na bázi kokosového vlákna, se kterou se dobře pracuje díky její konzistenci. Truhlíky a květináče si pořiďte v různých velikostech. Dobře vám poslouží i recyklované nádoby jako proutěné košíky, staré hrnce či plastové kbelíky. Pokud jste trošku zruční, na internetu najdete návody na výrobu dřevěných kontejnerů. Aby vám déle vydržely, vyplatí se je natřít ekologickým nátěrem na dřevo. A nemyslete si, že balkonová zahrádka je jen taková "jakože". S bylinkami, ale klidně i s rajčaty či s fazolkami dokážete být během sezóny zcela soběstační.

Co se vyplatí osít na balkoně

Salát listový, petržel naťová kudrnatá, špenát, polníček, celer řapíkatý i listový, mangold, pažitka, cibule zimní, ředkvička, baby červená řepa,.... Na větší slunečný balkon se hodí keříčkové fazole či jejich tyčová odrůda, rajčata, zejména třešňové a keříčková odrůdy, paprika a chilli papričky. Z košťálovin se vyplatí pouze kedluben. Na listové saláty či ředkvičky postačí menší nádoba, rajčata, papriky či mangold potřebují větší prostor. Ideální jsou samozavlažovací květináče.

Jdeme na to

Balkónovou zahrádku zvládnete, i když jste začátečník. Nejnáročnější je vše si dobře promyslet a rozvrhnout tak, aby se vám to vešlo do prostoru, který máte k dispozici. Pak musíte nakoupit substrát, lopatku, nádoby, nádobou, případně i policový regál, semínka či sazeničky a po této "kritické" etapě už stačí jen pravidelně vše zalévat a sbírat úrodu. I parvidelná sklizeň povzbuzuje rostliny k dalšímu růstu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Hnědé a flekaté banány nepatří do koše, protože mají řadu předností!

Vybíráte v obchodě s ovocem správné plody? Jak to máte s banány? Lákají vás ty světle žluté a s nazelenalou...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…

Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!

Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého...
více…

Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví

Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin...
více…

Ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu rychleji energii než celé plody

Už ve třicátých letech 20. století doktor Norman Walker objevil a první upozornil širokou veřejnost na terapeutickou...
více…