Pět elementů, které je třeba znát, aby naše tělo bylo v rovnováze

Určování nerovnováhy v těle na základě Pěti elementů pochází z tradiční čínské medicíny. Je krokem vpřed při charakterizování jedinečnosti člověka na základě vnitřních orgánů, jednotlivých částí těla a jeho emocí v souladu s životním prostředím.

Pět elementů

Představme si pět elementů jako pět zaměstnanců v našem těle. Každý jeden z nich pracuje denně a potřebuje dostávat výplatu. Výplatou pro naše orgány je kvalitní a zdravá strava, což však častokrát tělo nedostává. Když se rozhodne dát jeden z našich orgánů "výpověď" pro nedostatečnou odměnu, v těle se to projeví jako onemocnění. Každý jsme přirozeně zdědili po našich rodičích jeden z elementů slabší. Výběrem správných potravin, ochucením či tepelnou úpravou je umíme posilovat, ale na druhé straně častou konzumací nekvalitní stravy je ještě výrazněji oslabujeme.

1. Element je Dřevo - játra, žlučník, tkáně

  • posilující potraviny - špalda, pšenice, žito, mungo, sója
  • zelenina - kyselé zelí, brokolice, zelený salát, kapusta, i růžičková
  • tepelná úprava - napařování
  • chuť a barva - více kyselá, zelená

2. Element Oheň- srdce, tenké střevo, cévy

  • posilující potraviny - pohanka v kombinaci s kukuřicí, červená čočka
  • zelenina - červená řepa, čínské zelí, mrkev, pastinák
  • tepelná úprava - nasucho pražení
  • chuť a barva - jemně hořká, červená

3. Element Země - žaludek, slinivka, slezina, svaly

  • posilující potraviny - jáhly, oves, žlutý hrách
  • zelenina - dýně hokkaido, zelí, cibule, květák
  • tepelná úprava - kratší vaření do 10min.
  • chuť a barva - sladká, žlutá

4. Element Kov - plíce, tlusté střevo, pokožka

  • posilující potraviny - rýže naturální, ječmen, bílé fazole
  • zelenina - celer, petržel, daikon (bílá ředkev), kedlubny, česnek, jarní cibulka
  • tepelná úprava - delší vaření nad 10min.
  • chuť a barva - pikantní, bleděmodrá až bílá

5. eEement Voda - ledviny, močový měchýř, kosti

  • posilující potraviny - pohanka, tmavá fazole, azuki fazole
  • zelenina - mrkev, fazolové lusky, červené ředkvičky
  • tepelná úprava - pečení
  • chuť a barva - jemně slaná, tmavá až černá

Odhalte JING a JANG v potravinách

Pokud je v těle vše v rovnováze, tak se jednotlivé elementy (orgány) navzájem vyživují a podporují. Pokud však například jeden z orgánů začne pracovat hyperaktivně, místo vyživování orgánu - elementu, jej buď napadne, blokuje nebo ovládá. Například element Voda - ledviny, močový měchýř - bývá ve většině případů oslabený u žen. Je to z důvodu, že ženy konzumují příliš mnoho ochladzujících potravin - cukru (sladkosti, ovoce, koláče), syrové zeleniny či bylinkových čajů. Následně jim bývá zima, mají obvykle studené ruce a nohy. V těle je příliš silný chlad, ledviny nedostávají teplo které potřebují, čímž vzniká nerovnováha mezi elementem Voda a Oheň.

Moudrost našeho těla

Naše tělo je velmi moudré a dává nám neustále signály. Pochopíme fungování Pěti elementů, budeme tělu dodávat přesně to, co potřebuje. To, že jdeme správnou cestou se odrazí v každé naší činnosti. Budeme snadněji a efektivněji zvládat jakoukoliv činnost, budeme plní energie a lásky k životu, což se následně odrazí na našem vzhledu. Lidé, kteří takto žijí, vypadají o 10 až 20 let mladší, jsou výkonnější a šťastnější než jejich vrstevníci. I toto je moc léčivé síly potravin podle Pěti elementů.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články