Představme si pět elementů jako pět zaměstnanců v našem těle. Každý jeden z nich pracuje denně a potřebuje dostávat výplatu. Výplatou pro naše orgány je kvalitní a zdravá strava, což však častokrát tělo nedostává. Když se rozhodne dát jeden z našich orgánů "výpověď" pro nedostatečnou odměnu, v těle se to projeví jako onemocnění. Každý jsme přirozeně zdědili po našich rodičích jeden z elementů slabší. Výběrem správných potravin, ochucením či tepelnou úpravou je umíme posilovat, ale na druhé straně častou konzumací nekvalitní stravy je ještě výrazněji oslabujeme.
Pokud je v těle vše v rovnováze, tak se jednotlivé elementy (orgány) navzájem vyživují a podporují. Pokud však například jeden z orgánů začne pracovat hyperaktivně, místo vyživování orgánu - elementu, jej buď napadne, blokuje nebo ovládá. Například element Voda - ledviny, močový měchýř - bývá ve většině případů oslabený u žen. Je to z důvodu, že ženy konzumují příliš mnoho ochladzujících potravin - cukru (sladkosti, ovoce, koláče), syrové zeleniny či bylinkových čajů. Následně jim bývá zima, mají obvykle studené ruce a nohy. V těle je příliš silný chlad, ledviny nedostávají teplo které potřebují, čímž vzniká nerovnováha mezi elementem Voda a Oheň.
Naše tělo je velmi moudré a dává nám neustále signály. Pochopíme fungování Pěti elementů, budeme tělu dodávat přesně to, co potřebuje. To, že jdeme správnou cestou se odrazí v každé naší činnosti. Budeme snadněji a efektivněji zvládat jakoukoliv činnost, budeme plní energie a lásky k životu, což se následně odrazí na našem vzhledu. Lidé, kteří takto žijí, vypadají o 10 až 20 let mladší, jsou výkonnější a šťastnější než jejich vrstevníci. I toto je moc léčivé síly potravin podle Pěti elementů.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu