Kdysi byla pohanka považována za potravinu chudých. Ale tom, když se přišlo na řadu zdravotních výhod této potraviny, si ji začali zařazovat do jídelníčku všechni ti, kteří si chtějí udržet dlouhé a pevné zdraví.
Nutričně bohatá pohanka se může pochlubit vysokým obsahem vitaiínů skupiny B, aminokyselin a vlákniny. Posiluje naši imunitu a dokonce se o ní tvrdí, že podporuje sexuální aktivitu. Vhodná je při detoxikaci organismu, při velmi silné a dlouhodobé menstruaci, ale i při vředových onemocněních. Mimořádně ceněná je hlavně kvůli vysoskému obsahu vitamínu P - rutinu, který zvyšuje pevnost a pružnost cév. Obsahuje však také mnoho železa a bílkovin.
Pohanka a výrobky z ní mohou být vhodnou náhradou běžných pšeničných výrobků, které jsou pro celiaky nevhodné. Pohanka je totiž přirozeně bezlepková a kromě toho obsahuje i mnohem více zdraví prospešných látek, než pšenice. V dnešní době je již dostupných mnoho náhrad, díky kterým bude bezlepková dieta mnohem snesitelnější. Na výběr je pohanková mouka, krupice, vločky, zrna či hotové výrobky jako je pečivo, sušenky či těstoviny. S trochou fantazie je možné připravit z ní neobyčejná a velmi chutná jídla.
I přestože pohanka má poměrně vysokou kalorickou hodnotu, nemusíte se bát, že z ní přiberete. Je totiž velmi sytá, proto jí sníte méně, než jiných potravin. Tato lehce stravitelná potravina obsahuje mnoho kvalitních bílkovin, které jsou podobné těm živočišným. Jde hlavně o animokyseliny, methionin a tryptofan. Pohanka může být při dietách skvělou náhradou bílé mouky.
Pohanka je zaručenou kvalitou pro naše zdraví. Posiluje obranyschopnost organismu, udržuje pevné a pružné cévy a zdravý nervový systém. Pomáhá při odkyselení organismu, léčí záněty v těle a je účinnou prevencí proti rakovině, revmatu, osteoporóze, ateroskleróze a kardiovaskulárním onemocněním. Kromě cév posiluje i svalstvo a vazivo a snižuje vysoký tlak a cholesterol.
Pohanka je dostupná v různých formách. Ať už jako celá zrna, vločky, mouka, krupice, těstoviny a mnoho dalších. Připravit se dá na slano jako "rizoto" či příloha k hlavnímu chodu, můžete ji použít jako zavářku do polévky nebo připravit na sladko jako chutné lívance, kaše či snídaňové müsli.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu