Rajčata nepatří do ledničky a jsou ideálním ovocem pro boj s podzimními virózami

Sezóna rajčat, která u nás dozrávají za pomoci sluníčka, pomalu končí. Ale i nedozrálá rajčata vám v domácích podmínkách zčervenají. Tak se nemusíte bát, že se brzy budete muset spokojit pouze s těmi dovozovými. A dobrá zpráva pro milovníky rajčat je, že rajčata jsou stejně zdravá a chutná i v konzervovaném stavu.

rajčata, imunita, vitaminy, rakovina

Červená nebyla vždycky

Přestože rajčata neodmyslitelně patří například do italské kuchyně, svůj původ mají v Jižní Americe, odkud se společně s bramborami a kukuřicí dostala do Evropy. Za typickou považujeme jejich červenou barvu, původně však byla žlutá a malá. Dnes existují tisíce odrůd. Plody jsou nejen žluté, ale i oranžové, červené či černé, mohou být i žíhané. Liší se i tvarem a velikostí - vybrat si můžete mini odrůdy, vhodné pro pěstování v nádobách, až po obry vážící více než kilogram. Patří do čeledi lilkovitých a jsou příbuzné s bramborami a baklažány, proto je napadají stejné nemoci a škůdci.

Rajče  jedlé - lilek rajče

Botanický název rajčete je rajče jedlé nebo také lilek rajče. V obou názvech se ukrývá slovo ráj (anglicky paradise). V Česku se také tyto úžasné plody nazývají rajská jablíčka.

Rajče není zelenina

U nás se rajče řadí mezi plodovou zeleninu. Evropská unie však v příloze č. III směrnice 113/2001 prohlásila rajčata za ovoce.

Rajčata nepatří do lednice

Plody rajčete nelze dlouhodobě skladovat a nemají rády chlad, proto by se neměly dávat do chladničky. Ztrácejí tím nejen chuť, ale i vůni. Ideální je tmavší místo s pokojovou teplotou. Ale úspěšně se dají zmrazit nebo sterilizovat.

Plody plné vitaminů

Rajčata jsou velmi zdravá. Už jeden plod pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C, ve slupce se ho přitom nachází až třikrát více než v dužině. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, vitamínů skupiny A, B, C a E. Obsahují betakaroten a antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Nejvíce se ho nachází pod slupkou.

Rajčata na hubnutí

Rajčata jsou ideální během hubnutí. Kromě množství vody obsahují chrom, který vyvolává dlouhodobý pocit sytosti. Přitom mají jen malé množství kalorií.

Zdravotní benefity rajčat

Rajčata mají velmi silné antibiotické účinky. Zvyšují tvorbu hemoglobinu, posilují imunitu a činnost srdce a jater. Konzumují se syrové, ale dají se zpracovat i tepelně, přičemž neztrácejí pozitivní účinky na lidský organismus.

Rajčatové listy proti škůdcům

Listy rajčat jsou velmi aromatické a dokáží odpuzovat škůdce. Odvar z nich je účinný zejména proti mšicím.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Ovoce a zelenina nemusí vadnou a plesnivět, když je budete správně skladovat

Nákupy zeleniny a ovoce občas přeženeme, dostaneme od známých část jejich úrody nebo si sami natrháme na vlastní...
více…

Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě

Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a...
více…

Kiwi zvýší vaši imunitu, zlepší náladu a pomůže snížit nadváhu

Kiwi, ovoce z dalekých tropů, které se dá vypěstovat i na našich zahrádkách. Jeho zelená barva a slupka mnohé...
více…

Brusinky - prevence rakoviny, zánětů a vysokého krevního tlaku

Brusinky, to je nádherná ozdoba a chuťový “bonbónek” na svíčkové omáčce, ale i účinné přírodní léčivo...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…

Zdraví a vitalita z konzumace ovoce

Ovoce konzumujeme po celý rok, ale v létě stejně chutná nejvíce. Osvěží nás v parných dnech a dodá tolik...
více…

Bakterie má zacíleno na oslabenou imunitu

Polovina populace běžně na kůži nebo ve sliznicích krku nosí zlatého stafylokoka zcela bez obtíží, ovšem...
více…

Jak přestat kouřit a už znovu nezačít?

Se začátkem roku přichází, pro kuřáky nepopulární, zdražování cigaret. A s ním ruku v ruce i odhodlání, s...
více…

Polévky pro chladné zimní počasí - polévky posilující imunitu

Chladné roční období, to čas pro zvýšenou konzumaci teplých nápojů, ale také teplých jídel. A součástí menu by...
více…

Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…