Rajčata nepatří do ledničky a jsou ideálním ovocem pro boj s podzimními virózami
Sezóna rajčat, která u nás dozrávají za pomoci sluníčka, pomalu končí. Ale i nedozrálá rajčata vám v domácích podmínkách zčervenají. Tak se nemusíte bát, že se brzy budete muset spokojit pouze s těmi dovozovými. A dobrá zpráva pro milovníky rajčat je, že rajčata jsou stejně zdravá a chutná i v konzervovaném stavu.
Červená nebyla vždycky
Přestože rajčata neodmyslitelně patří například do italské kuchyně, svůj původ mají v Jižní Americe, odkud se společně s bramborami a kukuřicí dostala do Evropy. Za typickou považujeme jejich červenou barvu, původně však byla žlutá a malá. Dnes existují tisíce odrůd. Plody jsou nejen žluté, ale i oranžové, červené či černé, mohou být i žíhané. Liší se i tvarem a velikostí - vybrat si můžete mini odrůdy, vhodné pro pěstování v nádobách, až po obry vážící více než kilogram. Patří do čeledi lilkovitých a jsou příbuzné s bramborami a baklažány, proto je napadají stejné nemoci a škůdci.
Rajče jedlé - lilek rajče
Botanický název rajčete je rajče jedlé nebo také lilek rajče. V obou názvech se ukrývá slovo ráj (anglicky paradise). V Česku se také tyto úžasné plody nazývají rajská jablíčka.
Rajče není zelenina
U nás se rajče řadí mezi plodovou zeleninu. Evropská unie však v příloze č. III směrnice 113/2001 prohlásila rajčata za ovoce.
Rajčata nepatří do lednice
Plody rajčete nelze dlouhodobě skladovat a nemají rády chlad, proto by se neměly dávat do chladničky. Ztrácejí tím nejen chuť, ale i vůni. Ideální je tmavší místo s pokojovou teplotou. Ale úspěšně se dají zmrazit nebo sterilizovat.
Plody plné vitaminů
Rajčata jsou velmi zdravá. Už jeden plod pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C, ve slupce se ho přitom nachází až třikrát více než v dužině. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, vitamínů skupiny A, B, C a E. Obsahují betakaroten a antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Nejvíce se ho nachází pod slupkou.
Rajčata na hubnutí
Rajčata jsou ideální během hubnutí. Kromě množství vody obsahují chrom, který vyvolává dlouhodobý pocit sytosti. Přitom mají jen malé množství kalorií.
Zdravotní benefity rajčat
Rajčata mají velmi silné antibiotické účinky. Zvyšují tvorbu hemoglobinu, posilují imunitu a činnost srdce a jater. Konzumují se syrové, ale dají se zpracovat i tepelně, přičemž neztrácejí pozitivní účinky na lidský organismus.
Rajčatové listy proti škůdcům
Listy rajčat jsou velmi aromatické a dokáží odpuzovat škůdce. Odvar z nich je účinný zejména proti mšicím.