Tři výborné smoothie, které zaženou podzimní deprese a zvýší odolnost těla proti infekcím
Smoothie je anglické slovíčko, které bychom mohli voně přeložit jako mixovaný nápoj, jehož základ tvoří syrové ovoce a zelenina. Přestože název je anglický, žádné cizokrajné ingredience k němu nepotřebujeme. Stačí ovoce a zelenina našich zahrad a polí. Koupit si můžete speciální mixér, ale když ho nemáte, postačí i váš běžně používaný. Smoothie vám dodá potřebnou energii a protože je plné vitaminů a minerálů, také zajistí výborný stav imunity.
V čem nám takové podzimní smoothie pomůže?
- Jablíčka jsou nejlepším zdrojem na posílení imunity. Je to doslova bomba vitaminu C. Obsahují ho více než citrusy. Jsou vynikající na upravení trávení, na průjem a zácpu. Pití jablečné šťávy zpomaluje stárnutí mozku a je prevencí před Alzheimerovou chorobou. Ženy, které snědí alespoň jedno jablko denně, mají téměř o 30% nižší riziko, že dostanou ve vyšším věku diabetes 2. typu.
- Hrušky mají vysoký obsah pektinu a jsou výborným zdrojem vitamínů B2, C a E. Rovněž obsahují pro tělo důležité minerály, jako měď a draslík. Jsou hypoalergenní, a proto si je mohou dovolit jíst alergici a malé děti. Hrušky vědí dobře zasytit, ale doporučuje se je jíst i při redukční dietě. Díky vysokému obsahu draslíku odvádějí z těla přebytečné tekutiny, tedy odvodňují.
- Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin v našich končinách. Díky ní si umíme udržet imunitu a ubránit se před různými nemocemi, jako například rakovina, nemoci jater a kostí.
- Dýně obsahuje množství vlákniny, čímž pročišťuje trávicí trakt - dokáže absorbovat toxiny ze střev. Podporuje látkovou výměnu v těle, pomáhá při problémech močového měchýře i prostaty, zlepšuje činnost srdce a ledvin. Jelikož většinu této potraviny tvoří voda, hodí se i při redukčních dietách. Chrání před infarktem, reguluje hladinu cholesterolu a obsahuje přírodní antidepresivum, čímž nám zvedne náladu.
- Mrkev pomáhá správnému trávení a pravidelnému vyprazdňování. Chrání před volnými radikály a vypuzuje z těla toxické látky. Také je prevencí proti mozkové příhody, infarktu, ale i rakoviny, protože eliminuje růst rakovinných buněk.
- Vlašské ořechy podporují imunitu, chrání buňky před volnými radikály, podporují trávení a pravidelnou stolici. Jsou prevencí před rakovinou, cukrovkou, kardiovaskulárními chorobami, osteoporózou a arterosklerózou. Zlepšují paměť, pozornost a zvyšují plodnost. Podporují stavbu svalstva a hojení ran.
Co potřebujeme na 2 porce?
- dvě jablka
- dvě hrušky
- větší červenou řepu
- dvě větší mrkve
- hrst vlašských nebo lískových ořechů
- menší dýni
- 2 dcl rostlinného mléka, nebo vody
- koření a semínka podle chuti
Postup
Jablka a hrušky pořádně omyjeme a vyjmeme z nich jádro. Pokud je slupka zdravá a omytím ji umíme zbavit všech fleků či jiných nečistot, můžeme ji nechat. Ačkoli se to nezdá, ve slupce je ukrytých plno vitaminů a je zdrojem fenolických sloučenin, které optimalizují hladiny HDL a LDL cholesterolu. Také zpomalují usazování cholesterolových nánosu na stěnách arterie. Červenou řepu, mrkev a i dýni omyjeme a oloupeme. Tykvičky překrojíme na polovinu az jedné poloviny odkrojíme dva měsíčky - tak jako když krájíme meloun. Jadérka z dýně nevybíráme. Všechny ingredience, i spolu s olopanými ořechy, umeleme. Kromě ořechů můžeme podle chuti a dostupnosti přidat například chia semínka, strouhaný zázvor, lněná semínka, goji a z koření skořici a kurkumu.
Hřejivé smoothie
- půlka menšího zázvoru
- dvě jablka
- větší hruška
- dýňová jadérka
- skořice a perníkové koření
- 1,5 dcl mléka, nebo vody
Zelená imunita
- polovina malé kedlubny
- tři salátové listy
- dvě větší mrkve
- dvě zelená jablka
- polovina okurky
- hrst vlašských ořechů