Třídenní dieta, která odlehčí vašim játrům a zároveň i kilogramům

Dieta, to není jen drastické snižování důležitých živin za účelem hubnutí. Vhodná dieta dokáže pročistit a ozdravit jednotlivé, životně důležité orgány. Zkusit můžete třeba dietu, která odlehčí vašim játrům, ale i kilogramům na váze.

Tučná játra

Málo pohybu, špatná strava a stres. To vše přispívá ke ztučnění jater. Nemoci tohoto orgánu se nemusí projevit, dokud nepřerostou do rakoviny. Jaterní dietu vám naordinuje lékař i při nemocném žlučníku, žlučových cestách, mononukleóze a po svátcích plných přejídání. Nic nezkazíte, pokud u ní vydržíte nastálo. Játra milují bílkoviny a nesnáší hladovky. Tak, jak jste je jídlem ničili, můžete je s ním i vyléčit. Pro začátek zkuste třídenní očistnou jaterní kúru.

1. den

  • Snídaně: ovesné vločky zalité mlékem.
  • Svačina: pomeranč.
  • Oběd: kmínový polévka, telecí steak na listu šalvěje, dušená nastrouhaná červená řepa s celerem a zeleným pepřem.
  • Svačina: suchá topinka s čerstvým máslem, plátkem dušené šunky a nasekanou pažitkou.
  • Večeře: bezvaječné špagety se špenátovými listy, sušenými rajčaty a nastrouhanou mozzarellou.

2. den

  • Snídaně: krajíc celozrnného chleba s domácím džemem.
  • Svačina: jogurt s nakrájenou broskví.
  • Oběd: rajčatová polévka, zeleninové rizoto bez smetany s králíkem, hlávkový salát v citronové šťávě s libečkem.
  • Svačina: ovocný salát s banánem.
  • Večeře: vařené brambory s pažitkou, kmínem a koprem, kyselé mléko.

3. den:

  • Snídaně: sklenice mléka s grahamovým rohlíkem.
  • Svačina: jablko.
  • Oběd: kuřecí polévka, pstruh s blanšírovanou mladou mrkví a chřestem, salát z cukety a čínské zelí.
  • Svačina: celozrnný chléb s krůtí šunkou, plátkem tvrdého sýra a listem římského salátu.
  • Večeře: tvarohová žemlovka se sušenými švestkami.

Tipy na zdravé stravování

Při tepelné úpravě vynechejte olej. Negrilujte, nesmažte, raději vařte a napařujte. Pokrm opečte nasucho a podlijte vývarem nebo vodou. Olej použijte až za studena, vybírejte kvalitní rostlinný, řepkový nebo olivový.

Pijte

  • čistou vodu,
  • ovocné šťávy,
  • nesycené minerálky,
  • čaje - heřmánkový, mátový, řepkový, z ostropestřce mariánského.

Zařaďte trvale do jídelníčku

  • jogurty, acidofilní mléka, tvaroh
  • tvrdé sýry
  • čerstvé máslo
  • libovou drůbež, hovězí, telecí
  • nemastné ryby
  • brambory
  • obiloviny
  • celozrnné pečivo - dvoudenní
  • bezvaječné těstoviny
  • rýži
  • zeleninu - listovou, mrkev, kedlubny, červenou řepu, rajčata bez slupky a zrníček, brokolici, cuketu, kukuřici, špenát
  • ovoce - banány, citrusy, jablka, meruňky, třešně, švestky i sušené
  • luštěniny - s mírou
  • jemné koření - zelené, bílé
  • bylinky

Vyřaďte trvale z jídelníčku

  • smetanu, šlehačku
  • tučné maso - husu, kachnu, zvěřinu, vepřové, vnitřnosti, uzeniny, salámy, ryby v oleji
  • bílé a čerstvé pečivo 
  • listové těsto, koblihy, lívance, palačinky
  • kyselé okurky
  • zelí, kapustu, papriku
  • česnek
  • ovoce se zrníčky
  • mák
  • alkohol
  • kakao
  • sycené nápoje
  • pikantní koření
  • čokoládu, sladkosti
  • dochucovadla
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články