Zelí obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, kyselinu listovou, vlákninu, minerály jako vápník, fosfor, železo, měď, mangan, hořčík, draslík a zinek. Najdeme v něm až dvakrát tolik vitamínu C než v citronech, dále také komplex vitamínů B, vitaminy E a K.
Zelí má v syrovém stavu jen 105 kJ na 100 g, což ho činí vhodnou potravinou na hubnutí. Dále má také silný močopudný účinek, díky čemuž se voda nehromadí v těle, ale je hned z něj vyloučena. Obsahuje hodně vlákniny, která rychle zaplní žaludek, což způsobí, že sníte méně jídla. Rovněž spolu s antioxidanty pročistí trávicí systém od všech odpadních a toxických látek. Zabraňuje i nebezpečnému ukládání tuků kolem vnitřních orgánů. Účinným a chutným pomocníkem a žroutem tuku je odvar ze zelí, smíchaný s grapefruitovou šťávou.
Ze zelí si můžete připravit i tento domácí kosmetický přípravek: Rozemelte 70 g zelí na mlýnku na maso, přidejte jeden žloutek, 5 kapek vitaminu E a 2 lžíce otrub. Vše spolu smíchejte a naneste na vyčištěnou pleť. Nechte působit 20 minut a poté omyjte teplou vodou. Nakonec ještě tvář střídavě opláchněte teplou a studenou vodou a natřete ji ricinovým olejem. Taková maska pomáhá při kožních alergiích, ekzémech a eliminuje vrásky.
Čerstvé zelí můžete přidat do salátů (v kombinaci například s mrkví, pórkem a celerem), přičemž nejlepší je předtím povařit listy ve slané vodě. Dá se použít do polévky nebo do oblíbených čalamád. Je vhodné i jako příloha k masu nebo bramborám. Jeho listy můžete také orestovat na olivovém oleji, s česnekem a zeleným pepřem. Další možností je dušení a následné přidávání do těstovin, halušek či rýže.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu