Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví
Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin C, kterého má tato zelenina dvakrát tolik co citron. Zelí pomáhá také při prevenci cukrovky, obezity či hemoroidů. Je levné a dostupné a dokáže také zajistit štíhlou postavu. Tak proč ho pravidelně nezařadit do našeho jídelníčku?
Účinné látky
Zelí obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, kyselinu listovou, vlákninu, minerály jako vápník, fosfor, železo, měď, mangan, hořčík, draslík a zinek. Najdeme v něm až dvakrát tolik vitamínu C než v citronech, dále také komplex vitamínů B, vitaminy E a K.
Vliv na zdraví
- Podporuje imunitu,
- ochraňuje buňky před volnými radikály,
- chrání tělo před záněty a infekcemi,
- zlepšuje trávení,
- pomáhá při zácpě a hemoroidech,
- šťáva z ní pomáhá při žaludečních vředech a pálení žáhy,
- působí močopudně,
- podporuje tvorbu červených krvinek,
- detoxikuje tělo,
- chrání pokožku a zpomaluje stárnutí,
- prevence proti rakovině, srdečním onemocněním, cukrovce a osteoporóze,
- prevence proti Alzheimerově chorobě,
- prevence proti nachlazení a chřipce.
Účinky na hubnutí
Zelí má v syrovém stavu jen 105 kJ na 100 g, což ho činí vhodnou potravinou na hubnutí. Dále má také silný močopudný účinek, díky čemuž se voda nehromadí v těle, ale je hned z něj vyloučena. Obsahuje hodně vlákniny, která rychle zaplní žaludek, což způsobí, že sníte méně jídla. Rovněž spolu s antioxidanty pročistí trávicí systém od všech odpadních a toxických látek. Zabraňuje i nebezpečnému ukládání tuků kolem vnitřních orgánů. Účinným a chutným pomocníkem a žroutem tuku je odvar ze zelí, smíchaný s grapefruitovou šťávou.
Domácí kosmetický přípravek z zelí
Ze zelí si můžete připravit i tento domácí kosmetický přípravek: Rozemelte 70 g zelí na mlýnku na maso, přidejte jeden žloutek, 5 kapek vitaminu E a 2 lžíce otrub. Vše spolu smíchejte a naneste na vyčištěnou pleť. Nechte působit 20 minut a poté omyjte teplou vodou. Nakonec ještě tvář střídavě opláchněte teplou a studenou vodou a natřete ji ricinovým olejem. Taková maska pomáhá při kožních alergiích, ekzémech a eliminuje vrásky.
Zelí v kuchyni
Čerstvé zelí můžete přidat do salátů (v kombinaci například s mrkví, pórkem a celerem), přičemž nejlepší je předtím povařit listy ve slané vodě. Dá se použít do polévky nebo do oblíbených čalamád. Je vhodné i jako příloha k masu nebo bramborám. Jeho listy můžete také orestovat na olivovém oleji, s česnekem a zeleným pepřem. Další možností je dušení a následné přidávání do těstovin, halušek či rýže.
Recept na závěr
- Recept na výborný zelný salát. Budeme potřebovat: 1/2 hlávky zelí, 1ks jablka, 1ks mozarelly, 2 lžičky bílého jogurtu, lžičku plnotučné hořčice, petrželku, sezamová semínka, vegetu, olivový olej.
- Příprava: Hlávkové zelí nakrájejte na nudličky, jablko a mozzarellu nakrájejte na kostičky a dejte spolu do mísy. Posypte sezamovými semínky a přidejte nasekanou petrželku, bílý jogurt, hořčici, pokapejte olivovým olejem a vše promíchejte. Na závěr ochuťte vegetou nebo jiným druhem koření.