Jak správně vyškvařit sádlo a připravit rychlou škvarkovou pomazánku

Švarky sice nepatří zrovna k nejzdravějším pokrmům, ale občas je také třeba zhřešit. A pokud už tedy hřešit chcete, je lepší si sádlo doma vyškvařit. Tak budete mít jistotu, že nebudete konzumovat škvarky přepálené nebo dokonce plné konzervantů a soli.

Škvaření sádla

Tímto názvem se označuje proces tepelné přeměny syrového kusu sádla na jednotlivé kousky a vyškvařené sádlo, které se dále využívá v teplé i studené kuchyni. Tuk vytavujete, abyste z něj dostali vzduch a vodu a zabránili činnosti enzymů, které by nastartovaly rozkladné procesy. Aby syrové a nakrájené sádlo při tavení neprskalo, podlijte ho trochou vody. Teplota by neměla přesáhnout 120 stupňů Celsia - při vyšší by vůně ani chuť škvarků nebyly dobré, při nižší byste neochromili enzymy a sádlo by se mohlo zkazit. Se škvařením končíte, když sádlo nepění, škvarky vyplouvají na povrch a zase klesnou na dno. Škvarky můžete konzumovat přímo teplé s trochou soli nebo si z nich připravit chutnou pomazánku. Stačí je přecedit přes kovový cedník a oddělit je zvlášť od tekutého sádlo, které při chladnutí tuhne.

Škvarková pomazánka

  • Potřebujete: ½ kg namletých nebo umixovaných škvarků, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 cibuli, 3 kyselé okurky a dle chuti plnotučnou hořčici a sůl.
  • Postup: Sterilované okurky a uvařená vejce a cibuli nakrájíme nadrobno. Tyto suroviny dobře smícháme se zbylými ingrediencemi a podáváme s dobrým čerstvým chlebem. Nakonec můžeme dozdobit kolečky cibule nebo zelenou kadeřavou petrželkou.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články