Jak vybírat plynový gril
Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující osoba připravit hamburgery za méně jak 10 minut.
A celý dav může nakrmit za 30 minut, což je doba, po kterou trvá než se gril na dřevěné uhlí zahřeje. Rychlost vaření je právě tím, proč mnozí volí plynový gril, přestože musí oželet tu kouřovou chuť, která dělá z grilovaných potravin takovou lahůdku. K dostání jsou stovky plynových grilů s nepřehledným množstvím prvků. Všechny však mají stejný princip fungování.
Návod:
- Zvažte, jak velkou plochu budete na grilování potřebovat. Pokud grilujete venku o víkendech pro rodinu a pár přátel, prostor na grilování o velikosti 50x80 cm bude více než dostačující, což není na velký gril. Pokud pořádáte grilovací párty často a potřebujete nasytit deset a více lidí nebo pokud chcete na grilu připravovat celý oběd, bude se Vám hodit velký plynový gril se dvěma vnějšími hořáky a dvěma postraními hořáky.
- Zkontrolujte konstrukci grilu. Litina je prakticky nezničitelná, ale reziví a musí se často natírat olejem. Nerezová ocel se leskne na slunci, což je hezké na pohled, zato však vyžaduje pravidelné leštění, aby si svůj lesk udržela. Kompromisem je ocelový gril s černou glazurou, který vypadá elegantně a není na něm vidět špína.
- Podívejte se na hodnotu BTU (British Thermal Unit) na hořáku. To je měrná jednotka tepla, které gril může vyprodukovat, a zároveň faktor určující jak rychle se gril zahřeje. Dobrým způsobem jak vypočítat, jestli gril má dostatečný výkon, je zjistit rozlohu varné plochy v cm2 a vynásobit ji 100, čímž získáte BTU potřebnou pro rovnoměrné vaření. Například gril s rozlohou varné plochy 1000 cm2 by měl být vybaven hořáky schopnými vyprodukovat 100 000 BTU.
- Určete typ hořáku. Moderní plynové grily jsou vybavené buď nerezovými hořáky, infračervenými hořáky nebo kombinací obojího. Infračervené hořáky jsou vybavené vrstvami oceli nad plynovými plameny, aby z nich teplo sálalo. Výsledkem je extra rychlé vaření, asi o polovinu kratší než u běžného hořáku, tato rychlost však přijde dráž než pouze nerezové hořáky.
- Vyberte si zvláštní prvky, které budete potřebovat. To může být záležitostí rozpočtu, i když perfektní plynový gril je k dostání v řadě různých cen. Užitečnými prvky jsou minimálně jeden boční hořák na pánev, na které budete udržovat omáčku teplou, stejně tak jako vnější polička na pomůcky, tácky s jídlem, ochucovadla, koření a přísady. Velké grily mívají ve spodní části uzavíratelné oddělení.
- Rozhodněte se, jestli chcete rošt ocelový, litinový nebo s porcelánovou glazurou. Každá z nich má své výhody i nevýhody. Nerezová ocel se zahřívá rychle a rovnoměrně, může se k ní však přichytávat jídlo. Litina drží teplo a vydrží věky, zato se musí často natírat olejem, aby nerezivěla. Porcelán skýtá nepřilnavý povrch, musí se s ním však zacházet opatrně, abyste ho nenakřapli nebo nepoškrábali.
- Zvolte si systém zapalování. Elektronické zapalování potřebuje k chodu baterii. Piezo zapalovače využívají princip křesacího kamínku, který zapálí oheň, podobně jako zapalovací svíčka motoru. Obojí bývá obvykle první součástí grilu, která se opotřebuje, takže vždy mějte při ruce dlouhý plynový zapalovač.
Tipy a upozornění:
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril