Jak vybrat nejlepší gril
Grilování patří mezi nejoblíbenější letní činnosti. Příjemná vůně pečeného masa se stala nedílnou součástí posezení s rodinou nebo přáteli.
Na vonný kouř narazíte dnes skoro v každé osídlené lokalitě, a to nejen o víkendech. Je jedno, jestli je to chatařská kolonie, jihomoravská vesnice, moderní satelitní lokalita nebo městská část tvořená rodinnými domky. Kdo negriluje, jakoby nežil.
Grilování je tepelná úprava jídla, nejčastěji masa, na které působí teplo a dým z tepelného zdroje. Grilovat se dá buď přímo bez ochrany před přímým působením tepelného záření. To se provádí buď na grilech, kde je zdrojem tepla zapálené dřevěné uhlí, dřevo, nebo brikety. Komu vadí dým, ten tento způsob grilování provádí na elektrických, nebo plynových grilech, popřípadě mikrovlnných troubách spojených s elektrickým grilem.
Přímým grilováním se připravuje maso, které není nutno grilovat déle než půl hodiny. Tedy klobásy, ryby, kuřecí řízky a podobné potraviny včetně například kukuřičných klasů, lilků nebo paprik.
Přímé grilování.
Grily pro přímé grilování se dělí podle zdroje tepla na elektrické, plynové a grily na dřevěné uhlí. Podle provedení se dělí na grily stolní a zahradní.
Menší elektrické grily jsou vybavené teflonovou deskou, ve které je uloženo topné těleso. V případě větších grilů tohoto typu se u některých modelů dávají na spirálu lávové kameny.
Elektrické grily.
Kvalitní elektrický gril by měl být především vybaven plynulým ovládáním teploty topného tělesa, nepřilnavou úpravou pro zdravé grilování a údržbu grilu, vyjímatelnou mísou pro zachycení odkapávané šťávy a tuku, světelnou indikací provozu a správné teploty.
Elektrické grily si můžete vybrat i podle značky výrobce:
AEG Catler Clatronic De Longi Domo Garden ETA Fagor Gorenje Philips Rohnson Rommelsbacher Severin Steba Tefal Unold
Plynové grily.
Plynové grily se nabízejí jak v cestovním provedení, tak jako velké grily s třemi a více zdroji hoření. Nejluxusnější typy jsou celé z nerezového plechu, grilovací rošt má motorový pohon, rošty jsou v provedení se snadnou údržbou a čištěním.
Kvalitní plynový gril by měl mít piezoelektrické zapalování pro snadné zažehnutí ohně. Hořáky by měly být vyrobeny z nerezového materiálu a měly by mít připojeny na propan butanovou láhev, což kupodivu nebývá standardem. Vzhledem k váze plynové bomby je dobré, aby byl gril vybaven pokud možno odolnými kolečky, aby vydržely transport například po nerovné ploše zahrady.
Plynové grily si můžete vybrat i podle značky výrobce:
Cadac Campingaz Grandhall Kemper Lozamet Meva Napoleon Outdoorchef Soehnle Weber
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou v mnoha různých provedeních. Pro náročnější se vyrábí sofistikované výrobky, na kterých můžete grilovat, péct i udit. Některé jsou zabudované v pracovním stole se zásobníkem na brikety nebo na dřevěné uhlí a jsou vybaveny zařízením na snadné zapálení ohně.
Kvalitní gril na dřevěné uhlí nebo brikety by měl mít především snadné a účinné ovládání přívodu vzduch do topeniště a výškově nastavitelný rošt. Víko grilu by mělo mít ventilační otvor pro odvod spalin, kterým se dá také regulovat síla a průběh hoření. Veškerá držadla by měla být z tepelně i nárazově odolného materiálu. Pokud má gril samostatnou nádobu na popel je to ideální řešení pro každého, kdo sice rád griluje na ohni, ale nemá rád špinavou práci po skončení grilovací párty.
Podívejte se na nabídku grilů na dřevěné uhlí podle cenového rozpětí:
Méně než 1 000 Kč 1 000 - 2 000 Kč 2 000 - 4 000 Kč 4 000 - 15 000 Kč 15 000 Kč a více
Grily na dřevěné uhlí si můžete vybrat i podle značky výrobce:
Barbecook Cadac Campingaz Dema Happy Green Hecht M.A.T Group Soehnle Weber
Nepřímé grilování.
Nepřímé grilování je metoda tepelné úpravy, kdy je grilovaná potravina chráněná před přímým účinkem tepla tím, že se umístí do zapékací mísy. Často se tento způsob grilování provádí v mikrovlnných troubách, které jsou vybaveny grilem.
Nabídka mikrovlnných trub s grilem podle značky výrobce:
AEG - Electrolux Amica Bauknecht Baumatic Bosch Candy Concept Daewoo FAGOR Gorenje Hotpoint Indesit Philco Siemens Whirlpool Zelmer
Stolní grily
Jestliže máte chuť na laskominy dělané na grilu, počasí však grilování mimo dům nepřeje, pořiďte si stolní gril, který můžete umístit například na balkóně nebo terase. Nejčastěji se používají pro tento záměr stolní elektrické grily. Většinou jsou v provedení s elektrickým topným tělesem, ale nechybí ani plynové nebo na dřevěné uhlí. Specialitou jsou grily v provedení „raclette“, což jsou grily původně určené pro grilování polotvrdého švýcarského sýru tohoto jména. Grilovat na těchto malých grilech můžete samozřejmě i jiné potraviny.
Podívejte se na nabídku stolních grilů podle cenového rozpětí:
Méně než 1 000 Kč 1 000 - 2 000 Kč 2 000 - 4 000 Kč 4 000 - 15 000 Kč
Nabídka stolních grilů podle značky výrobce:
Clatronic Delonghi Domo Garden Fagor Jata Philips Princess Rommelsbacher Severin Steba Tefal
Přímé i nepřímé grilování mají své odpůrce i příznivce. Používají se obě metody, hlavně z důvodu, že například nepřímým grilováním lze zpracovat větší porce a používají se při ní přílohy, které by nesnesly přímě působení žáru. Maso je při něm šťavnatější a méně je poznamenané karcinogenními látkami, které vznikají při přímém grilování. Přímé grilování naproti tomu dává grilované potravině specifickou chuť, kterou nelze získat jiným způsobem tepelného zpracování.
Mezi nepřímé grilovací techniky patří i barbecue. Jedná se opět o metodu nepřímého grilování, ale teplota, při které jsou potraviny opékány je nízká a jídlo se tak griluje i několik hodin. Zde se při grilování zasypává uhlí vlhkými kousky dřeva. Tento zásyp nesmí hořet, měl by však silně kouřit. Tak se zpracovávané maso, byť chráněné v míse, aromatizuje kouřem, bez rizika působení karcinogenních látek. Protože zapékací mísa není těsně zavřená, dokáže se grilované maso po několika hodinách nasytit kouřem natolik, že získá specifickou chuť i vůni, typickou jen pro metodu barbecue. Opět se tímto způsobem zpracovávají velké kusy masa.
Zahradní grily
Pro takto upravovaná masa a další potraviny se však již nemohou použít malé grily, určené na terasy nebo na balkóny, ale používají se zahradní grily, které jsou v nabídce v mnoha velikostech a provedeních. Samozřejmě i tyto zahradní grily se rozdělují podle způsobu topení na grily na dřevěné uhlí, grily plynové a grily elektrické.
Nabídka zahradních grilů podle značky výrobce:
Cadac Campingaz Happy Green Hecht Kasper Kemper King Gril Outdoorchef Severin Weber
Uzení
V Čechách a na Moravě má dlouhou tradici uzení. Jedná se metodu podobnou barbecue, ale zvlášť u studeného uzení je teplota mnohem nižší a doba do finálního ukončení může trvat i několik dní. Teplé uzení je kratší a při vyšší teplotě, ale oheň je zde především k tomu, aby vytvářel kouř, teplo ohně rozhodně nepomáhá ke zpracování uzené potraviny. U studeného uzení je dokonce kouř hnán ochlazovacím kanálem, ve kterém ztrácí veškerou tepelnou složku.
Podívejte se na některé nabízené grily s udírnou, nebo samostatné udírny určené k domácímu uzení a douzování, řazené podle značky výrobce:
Avenberg King Gril Sharks Smoky Fun VeGA Weber
Rožnění
Rožnění je prastará technika tepelného zpracování především masa, které je ale určené pro zpracování velkých kusů mas, například selat, jehňat atd. Maso je napíchnuto na otočný rožeň, ohniště nepůsobí přímo pod ním, ale bývá poněkud stranou. Při pomalém otáčení rožně se postupně odkrajuje hotový povrch již upečeného masa. Nehotové maso pod ním je potíráno marinádou a při stálém promašťování se dále dopéká. Maso nemá tak výraznou kouřovou chuť, protože maso se dává na rožeň až po vytvoření masivního žhavého lože z rozžhavených a rozpadajících se dřevěných polen, které již doutnají jen minimálně. Pokud žhavý podklad dohořívá a nestačí na dopečení masa na rožni, přihazuje se do něj další žhavé kusy polen, z jiného ohniště, které hoří mimo rožněné kusy. Většina grilů umožňuje přidáním grilovací jehly, nebo použitím grilovacího roštu změnit gril na rožnící topeniště.
Nabídka grilovacích pomůcek a pomůcek pro rožnění
Grilování na vodním grilu
Pro ty labužníky, kterým z důvodu zdravého životního stylu nevyhovuje žádný z výše uvedených způsobů tepelné úpravy potravin, se doporučuje vodní gril. Zde je jídlo tepelně zpracováváno ve směsi horkého vzduch, kouře a vodních par. Vložené kusy masa, zeleniny a dalších laskomin se nemusí otáčet, protože uvedená směs tepelných a vodních esencí obtéká vložené kusy ze všech stran a rovnoměrně je griluje bez rizika nasycení karcinogenními látkami. Tento způsob grilování je doporučován jako jednoznačně nejzdravější při maximálním zachování příznivých chuťových vlastností typických pro přímé grilování.
Nabídka vodních grilů podle značky výrobce:
Aston Happy Green Limes Vogr Texas Orion Vetro Plus