Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny
Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného uhlí, někdy ale také jídlu přidává nežádoucí pach.
Pokud tedy nechcete zapalovací kapalinu používat, anebo pokud jste ji prostě zapomněli koupit, je pro Vás dobrou zprávou, že zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny není obtížné. Bude to pouze trvat o něco déle než kdybyste ji použili.
Co budete potřebovat:
- kbelík
- noviny
- suché větvičky
- zápalky nebo zapalovač
Návod:
- Naplňte kbelík vodou a mějte ho při sobě pro případ nouze kdykoli při grilování používáte dřevěné uhlí nebo jinou hořlavou látku. Zmačkejte 5-10 listů suchých novin do volných koulí. Naskládejte je na dno grilu do kruhové hromady.
- Nasbírejte suché větvičky. Vlhké nebo zelené větvičky samozřejmě snadno nechytnou. Pokud lze větvičku snadno zlomit, je dostatečně suchá. Větvičky by neměly mít víc jak centimetr v průměru. Nasbírejte různě veliké větvičky a ty menší přidejte ke směsi.
- Položte tyto větvičky volně na noviny a kolem nich. Nechávejte mezi nimi mezery a nepokrývejte jimi noviny zcela. Mějte při ruce dostatek větviček, abyste je mohli v případě potřeby přiložit.
- Na hromadu novin a větviček dejte do středu grilu dřevěné uhlí. Nechejte noviny a větvičky částečně vyčnívat mezi uhlím a kolem něj.
- Dlouhou zápalkou nebo dlouhým zapalovačem zapalte noviny na několika místech zároveň. Když větvičky chytnou, jemně do nich foukejte nebo je rozdmýchávejte rukou. Vzduch pomůže, aby se oheň rozšířil. Pokud se oheň šíří pomalu, přidejte další suché větvičky a trochu ho rozfoukejte.
Tipy a upozornění:
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril