Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný.

Nepříjemnosti způsobené náhlým vzplanutím ohně a nerovnoměrným zahříváním však podporují rozšiřující se používání různých briket. Nejčastěji se používají keramické brikety, protože se zahřívají rovnoměrně a vydrží i několik použití.

Typy.

Do plynových grilů se nejčastěji používají keramické brikety, lávové kameny a nejnověji také keramické dlažice, které slouží k rovnoměrné distribuci tepla v grilu. Keramické brikety mají tradiční tvar, lávové kameny se podobají těm, které se používají na úpravu krajiny, a keramické dlaždice se od briket liší pouze svým tvarem. Můžete také použít tradiční brikety z dřevěného uhlí, ačkoli mají několik nevýhod.

Použití.

Položte brikety, dlaždice nebo lávové kameny na síto mezi topným tělesem a povrchem grilu, nechejte přitom místo, aby mohl vzduch cirkulovat. Zapalte gril a zkontroluje, jestli je topné těleso všude přikryté a event. vyplňte prázdná místa.

Výhody.

Keramické brikety, dlaždice a lávové kameny slouží stejnému účelu. Jejich výhody spočívají v jejich schopnosti redukovat náhle vzplanutí ohně a rozpálenější místa grilu. Můžete je navíc použít několikrát, což minimalizuje přípravu a usnadňuje čištění. Tradiční brikety z dřevěného uhlí jsou levné a snadno se dají všude koupit. Dávají rovněž jídlu charakteristickou kouřovou chuť spojovanou s grilováním na dřevěném uhlí.

Nevýhody.

Keramické brikety, dlaždice a lávové kameny nejsou tak snadno k dostání jako tradiční brikety z dřevěného uhlí a jsou také dražší. Tradiční brikety z dřevěného uhlí neodpuzují vlhkost z jídla, ale spíš ji zadržují, čímž způsobují rozpálenější místa a náhlá vzplanutí ohně. Tyto brikety musíte po každém použití odstranit a obtížněji se pak gril čistí.

Tipy a upozornění:

  • Nic dalšího uvnitř plynového grilu nesmí přijít do kontaktu s topným tělesem. To by způsobilo větší zátěž grilu a mohly by se i ucpat důležité přívody plynu. Gril vždy udržujte v čistotě. Nahromaděné staré brikety způsobí neadekvátní výkon grilu.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…

Jak vybírat plynový gril

Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující...
více…

Jak vařit na vnitřním elektrickém grilu

Grilovat můžete nejen když je venku krásné počasí. Při nevlídném počasí získáte z vnitřního elektrického...
více…