Od ručního strojku ke kuchyňskému robotu

Dříve než se přišlo na myšlenku pohánět kuchyňské strojky elektromotorem, v domácnostech se používaly strojky s ruční klikou. Dovoz koření ze zámoří v 18.století podnítil především řemeslnou výrobu drtících mlýnků, které nahrazovaly hmoždíř. Strojky z tohoto období se většinou nedochovaly, ale pokrok šel tak pomalu, že se jejich způsob výroby delší dobu téměř nezměnil.

ldomácí elektrické spotřebiče, historie

Zlatý věk

Až druhá polovina 19. století představuje skutečně zlatý věk ručních strojků a mlýnků do domácnosti. Technologie odlévání drobných a poměrně přesných součástek z litiny umožnila jejich hromadnou výrobu. Mohli se vytvářet i složité tvary a ozubené kolečka mnohem levnějším způsobem jako dosud tradičními technologiemi, kováním a ručním opracovávání.Ozubené převody umožnily přechod do rychlejšího i pomalejšího pohybu nebo do synchronizovaného pohybu více nástrojů. Typické strojky s převodem na větší rychlost jsou šlehače. Znásobení síly na pracovním nástroji (především to byly mísiče těsta) se mohlo uskutečnit převodem na menší rychlost. Mezi strojky se složitějším mechanismem patřily loupače jablek a brambor, odpeckovač na třešně a švestky a krájecí strojky.

První mlýnky na maso

Rozměrné sekací strojky napodobovaly ruční práci při rozmělňování masa a krájení zeleniny. Později je vytlačily rotační nože, které společně s mlýnkem na kávu jsou nejrozšířenějšími strojky. Vývoj rotačních nožů na maso od velmi složitých strojků a četných nožíků završil americký strojek s podávacím závitem a nožíky, které rotují proti destičce s otvory. Strojek je bez převodů jako strojky na strouhání a krájení, které představují rotační formu dřívějších struhadel a kráječů.Dnes jsou již raritou rozličné pasírovací zařízení a čističe nožů, které zanikly po nástupu nerezových příborů. Tam, kde bylo třeba zvětšit sílu, používaly se dávno známé pákové a závitové lisy v příručním provedení. Sem patří louskáčky, lisy na citrony, sekáčky na cukr, kráječe na chléb a nudle, závitové lisy na ovoce a škvarky.

Všestranný robot

Již před první světovou válkou vznikla ve firmě AEG v Německu myšlenka pohánět různé kuchyňské strojky namísto kliky elektromotorem. Vzhledem k vysoké ceně se tehdy masově nerozšířily. Po válce v polovině dvacátých let minulého století se v USA objevily na trhu hned dva koncepčně odlišné kuchyňské roboty. Model připomínající svým vzhledem stojanovou vrtačku s mohutnou základnou (Kitchen-aid) vycházel z osvědčených strojů pro pekárny, cukrárny a velké hotelové kuchyně. Druhý model s lehkou konstrukcí se mohl držet v ruce (Sunbeam). Příslušenství obou robotů bylo velmi bohaté a zejména typ Sunbeam se nadlouho stal vzorem pro další produkci v Evropě.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 2.díl

Troubu můžete "krmit" nejběžnějšími způsoby - tedy elektřinou nebo plynem - ona se vám za to odmění teplem,...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 1.díl

Tak neznámo, jak to vlastně s tou troubou je. Kdo to vymyslel, že je prý trouba duté těleso válcovitého tvaru ......
více…

Kuchyňské varné centrum

Od doby, kdy se pro designéry stalo tvarování kuchyňského zařízení stejně zajímavým jako vymýšlení designu...
více…

Kuchyně od přípravy po finále

Pokud již máte dobře promyšlené, jaká by měla být vaše kuchyň, jste pevně rozhodnuti v otázkách jejího...
více…

Kuchyňské spotřebiče zabudované a samostatně stojící

Neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně je množství domácích spotřebičů. Rozhodnutí, kde a jak mají být...
více…

Jak si vybrat chladničku

Když kuchyně, tak jedině s lednicí. V neustálém nasazení musí být každý den, měsíc či dokonce několik let....
více…

Tři funkční celky - základ každé kuchyně

Která hospodyně už dnes tráví většinu času v kuchyni tak, jak to bylo standardním jevem v životě našich...
více…

Kuchyňské spotřebiče na chatu

Možná i vy patříte mezi ty, které uchvátila nejen nádherná příroda, ale i výjimečná pospolitost místních...
více…

Kuchyňský robot - další ruce na pomoc

Z práce spěcháme domů, přemýšlíme, co nakoupit a navařit, odpočinek nám vůbec nehrozí ... Vždyť proč také?...
více…

Chladnička aneb iglú v naší kuchyni

Místo, kde je chládeček i v létě, jedno z posledních míst odpočinku potravin před spotřebováním nebo vyhozením...
více…