Změny počasí dokáží některé lidi potrápit, ale dají se ovlivnit vhodným jídelníčkem
Změny počasí dokáží citlivé jedince pěkně rozladit. Ale to není vše. K počasí, které se nedá ovlivnit, se navíc může přidat i nesprávné jídlo, a to dílo dokoná. Možná budete překvapeni, která jídla je třeba v inkriminovaných dnech z jídleníčku vyškrtnout.
Změna jídelníčku
Změnilo se náhle počasí a vás rozbolela hlava, staré jizvy a dávno srostlé zlomeniny? Přibližně 20% lidí trpí přecitlivělostí na počasí. Kterým jídlům se musíte při náhlém ochlazení určitě vyhnout? Kromě bolesti hlavy, kloubů, kostí či zubů se přecitlivělost na počasí může projevit i poruchami spánku, nevolností nebo podrážděnou náladou. Proč někteří lidé reagují na změny počasí citlivěji, to se stále vědecky nepodařilo objasnit. Jedno je však jisté, bouřky zhoršují zdravotní stav zejména lidem s nemocným srdcem, vysokým a nízkým tlakem, ale i pacientům po mozkové mrtvici. Přechod na teplé počasí obtěžuje zejména ty, kteří mají problémy s koncentrací a nespavostí. Náhlé ochlazení nejhůře snášejí lidé, kteří mají zahojená zranění. Ozvou se staré jizvy, zhojené zlomeniny i dásně, v nichž chybí zuby.
Rozladěnost ovlivníte jídlem
Úzkou souvislost však vědci odhalili mezi počasím a jídlem. Pokud dokáže počasí ovlivnit vaši náladu a při změnách upadáte do deprese, jste ve stresu, snadněji se rozčílíte, měli byste ze stravy vyloučit tyto potraviny
Vynechejte banány
Vědcům se podařilo zjistit, že u meteosenzitivních lidí stoupá při změnách počasí množství draslíku v krvi. Pokud sníte stravu, která sama obsahuje draslík, hrozí vám předávkování. Projeví se to únavou svalů, srdeční arytmií, průjmy, zvracením nebo pocitem na zvracení. Bohatým zdrojem draslíku jsou banány, proto pokud ve zprávách o počasí hlásí ochlazení, nejezte je.
Nejezte müsli se sušeným ovocem
Sušené ovoce je také zdrojem draslíku, který při změně počasí stoupá v organismu. Pokud ho zkombinujete s müsli k snídani, budete mít nejen spoustu draslíku, ale i cukrů. Budete celé dopoledne neklidní, nervózní a kdokoli vás velmi rychle vyprovokuje k hádce.
Vynechejte i brambory
Významným zdrojem draslíku jsou brambory. Při změnách počasí je z talíře vylučte, než si organismus na změnu nezvykne. Někdy můžete pociťovat negativní změny na svém organismu dva až tři dny.
Luštěniny jsou naprosto nevhodné
Hlásili ve zprávách o počasí bouřky? Nevařte fazolovou, hrachovou ani čočkovou polévku. Luštěniny jsou výrazným zdrojem draslíku a nebude vás z nich pouze nafukovat. Kromě přeháněk na obloze, čekejte, že vás proženou i na toaletu.
Maso škodí nejen meteosenzitivním lidem
Draslík komplikuje život kardiakům, zejména, pokud to při změnách počasí přeženou s masem. Vyhnout by se měli zejména hovězímu. A také se mírnit i v konzumaci vajec a mléčných výrobků. Lidé, kteří se léčí s hypertenzí by v žádném případě neměli nekombinovat maso s bramborami. Úplně nejhorší menu při náhlém ochlazení vzduchu je luštěninová polévka, brambory s masem a meruňkový kompot. I meruňky jsou totiž výrazným zdrojem draslíku.
Na závěr
Pokud patříte k meteosenzitivním lidem, zkuste všechny inkriminované potraviny při změnách počasí vynechat. Ale to neznamená, že se k nim za pár dní nemůžete vrátit a vychutnat si je, ale bez bolestí a rozladěnosti.