Jak na kuchyni bezpečnou pro děti?
Kuchyně je jedním z nejrizikovějších míst v bytě. A nejzranitelnější skupinou jsou děti, zejména ty nejmenší, batolata a v předškolním věku.
Malému dítěti v kuchyni bohužel hrozí ta nejširší škála úrazů: popálení, opaření, proříznutí, otrava, poleptání, pády, úraz elektrickým proudem, spolknutí předmětu, tedy udušení ...
Zvědavá batolata velmi šikovně otevírají dvířka kuchyňské linky a rostou tak rychle, že brzy dosáhnou na stůl, sporák, do vyšších zásuvek s noži. Proto průběžně zjišťujeme, kam všude už děťátko dosáhne, a co je tedy v dosahu jeho zvídavých ručiček, a tomu se přizpůsobíme.
Vše okamžitě přesuneme o úroveň výš. Uklidíme věci ostré, špičaté, jedovaté, rozbitné, horké a jemné, různé zátky, ale i párátka, které děti mohou spolknout.
Stanovíme si bezpečnostní režim: Všechny předměty skleněné, porcelánové, nože a další nebezpečné předměty nenecháváme válet se na stole nebo lince, ale hned je uklízíme.
Máme na mysli i pasivní bezpečnost - podíváme se co nejdříve do obchodů a přineseme domů tolik ochranných a zabezpečovacích prvků, kolik jich jen najdeme. Ohrádky, zarážky, měkké násuvné rohy, protiskluzové podložky a podobně.
Pokud zařizujeme kuchyň nanovo, volíme vhodnou protiskluzovou úpravu podlahy.
Nebezpečné ubrusy
Přečnívající špičky ubrusů lákají těch nejmenších k zachycení, zatažení - a neštěstí je tu. Mohou na sebe snadno strhnout přinejmenším šálek s vřelou kávou.
Velké ubrusy proto uklidíme raději do skříně a koupíme anglické prostírání. Na rohy stolů i rohy nižších skříněk nasadíme ochranné měkké kulaté rohy, které chrání dětskou hlavu při pádu.
Nedobytné zásuvky
Malé děti přitahují i šuplíčky a zásuvky, plné různých tajuplných předmětů. Kdekoliv však mohou najít i nebezpečné věci lákající k ochutnání (ostré koření) i k vyzkoušení (ostré předměty). Do zásuvek proto koupíme blokovací páčky, díky kterým se malé dítě do šuplíku nedostane. Pro jistotu ale ostré a jiné nebezpečné předměty dáme raději nahoru do spíže, do horních skříněk - definitivně dětem z dosahu!
Pracovní plochy udržujeme uklizené
Nebezpečným místem jsou zejména okraje pracovních desek, kde by nikdy neměly stát poháry, ani hrnce nebo šálky s vřelými tekutinami, nebo ležet nože. Batolata, která na pracovní plochu skoro ještě ani nevidí, jsou vždy rychlejší, šikovnější, než si myslíme, a dosáhnou skoro všude, kam si vymyslí. Nehledě na to, že o něco starší děti, které si s oblibou v nestřežené chvilce přinesou svou stoličku, aby se vyšplhaly, kam potřebují. Proto pokud předěláváme kuchyň - rozšíříme hloubku dolních skříněk na 70 až 80 centimetrů a zároveň zvýšíme pracovní plochu na doporučených 90 - 95 cm podle výšky naší postavy. Na pracovní desce pak všechno klademe raději ke stěně.
Nebezpečí kolem vaření
Batoleti zde hrozí dvojí nebezpečí - popálení o ploténku a převrhnutí hrnce s horkou tekutinou. To druhé především na plynovém sporáku se staršími nestabilními mřížkami kolem hořáků. Moderní varné centrum je zase pro svou sníženou výšku pro malé děti přístupnější a tedy nebezpečnější než starší vyšší sporák. Vaříme v každém případě na zadních destičkách, ke sporáku také co nejdříve přikoupíte bezpečnostní kovovou (drátěnou) ohrádku.
Mikroten mějme pod kontrolou
V kuchyňských zásuvkách nebo v různých zásobnících každý z nás skladuje množství mikrotenových tašek různých velikostí. Dodržujeme proto důsledně varování uvedené na každé z nich: "skladujte mimo dosah dětí, nebezpečí udušení!"