Centrum pro dokonalé vaření
Varné centrum - tento výraz mi připadá trochu silný na domácí prostředí. Hodí se mi spíše na kuchyně restaurací nebo závodních kuchyní. A když v domácnosti, tak se mi vybaví pohádka o Princezně se zlatou hvězdou na čele, kde bylo varné centrum opravdu důležité, aby se zvládla příprava pohoštění pro krále. Pokud se cítíte jako král či královna (kdo by se tak necítil) ve svém království, vejděte do světa varných center.
Současné trendy v kuchyních se vracejí daleko do minulosti
Do dob, kdy ke sporáku patřil pracovní stůl, vedle stála kredenc a tam bylo veškeré nádobí a příbory. I dnes by uspořádání kuchyně mělo podléhat jednotlivým činnostem tak, jak na sebe navazují. Důležitým faktorem je také bezpečnost provozu. Varné centrum by se nemělo nacházet v prostoru s vyšší frekvencí pohybu, abyste se vyhnuli nebezpečí popálení. Proto se nejčastěji umisťuje uprostřed kuchyňské sestavy, kde vzniká i dostatek plochy na přesunutí horkého hrnce ze sporáku.
Při plánování kuchyňské sestavy je více než nutné její logické uspořádání
O umístění, uspořádání a vybavení varného centra to platí také. Není podstatné, jak velká je plocha kuchyně, důležitější je určit si priority. Pokud jste single a stravujete se převážně v restauracích, doma vám stačí dvojplotna a mikrovlnná trouba, ale pokud se snažíte svým kuchařským uměním předhonit Jamieho Olivera a pravidelně vaříte pro velkou rodinu či partu kamarádů, budete toho asi potřebovat víc. V jednom i druhém případě si ale kuchyňskou sestavu rozdělte do tří základních částí - varné centrum, pracovní plocha a mycí centrum. Ideální uspořádání těchto tří částí by mělo respektovat podmínku, že pracovní plocha by měla být mezi varným a mycím centrem. Neměli byste zapomenout, že kolem varného centra by mělo být dostatek odkládacích ploch a vše potřebné musí být na dosah ruky.
V současnosti je moderní kuchyně s varným ostrůvkem připomínajícím profesionální kuchyni
Je to elegantní a efektivní řešení, neměli byste však zapomenout na dostatečnou pracovní plochu okolo sporáku, což si žádá prostornější celou kuchyni. Kromě základní funkce může sloužit i na zásobu potravin, jako sklad nádobí nebo jako pracovní plocha. Ostrůvek se dá vhodně využít k částečné oddělení pracovní části kuchyně od jídelny, případně od jiných obytných prostorů. Ne všechny kuchyně nejsou tak štědré na prostor a tehdy je důležité pouvažovat, zda je lepší vytvořit kuchyňskou sestavu rovnoběžnou nebo rohovou. Pokud si zvolíte rozmístění kuchyně ve dvou rovnoběžných liniích, výhodné je umístit varné centrum a dřez na jednu stranu a na druhou stranu pracovní plochu a skladovací prostor. Všude platí, že láska prochází žaludkem. Hospodyňky se právě vařením snaží udržet své polovičky doma. Pánové by jim proto mohli usnadnit tuto činnost dokonalým varným centrem v kuchyni.
Co to je dokonalé varné centrum?
Sestava elektrospotřebičů, které potřebuje hospodyně na přípravu královského menu, od sporáku, bez něhož by se asi těžko vařilo, přes kvalitní troubu, mikrovlnku, gril až po výkonný odsavač par, abyste neusínali s vůní smažených řízků šířící se z vašich peřin a záclon. Každodenní příprava dobrého jídla je mnohem jednodušší, když máte k dispozici kvalitní kuchyňské spotřebiče. Existují dokonce i spotřebiče, které umí plnit vaše příkazy. Stačí jim určit cíl a samy dovedou pokrm do dokonalosti - vaří, pečou, grilují, smaží.
Varné desky a sporáky
Velkou popularitu i díky praktické stránce si získalo umístění sporáku a trouby samostatně v rámci kuchyně. Trendy v kuchyni směřují k maximální úspoře práce, minimalizaci zbytečných pohybů pokud ekonomickému využití místa.Samostatná varná deska a trouba jsou náročnější na prostor a z dispozičního hlediska se v malé kuchyni může stát, že na takové řešení máte jen málo místa. Tehdy vám nezbývá, než umístit do kuchyně sporák. Nemusíte se bát, že nebudete kráčet s duchem módy. Mnozí architekti rádi používají prvky profesionální kuchyně i v bytovém interiéru a volně stojící sporáky profesionálního vzhledu patří mezi ně. Sporák - samostatně stojící spotřebič, který tvoří varná deska, trouba a odkládací prostor na plechy na pečení - si stále nachází své místo v kuchyni. Výhodami volně stojícího sporáku jsou velmi lehká a finančně nenáročná instalace, snadná výměna starého sporáku za nový a již zmíněný odkládací prostor na příslušenství. Na druhé straně je zde nevýhoda - složitější čištění v mezerách mezi sporákem a kuchyňskou linkou. Bez ohledu na používanou energii musíme u sporáků velmi dbát na jejich správné umístění v kuchyni. Jde totiž o otázku bezpečnosti i pohodlí. Vedle sporáku potřebujeme odkládací prostor po obou stranách, nejen po levé (pokud jsme praváci). Zatímco vlevo potřebujeme alespoň 40 cm, vpravo stačí i 30 cm. Proto by sporák neměl být v rohu místnosti. Varná deska umístěna v pracovní desce a pod ní zabudovaná trouba - tak vypadá vestavěný sporák, který představuje základ varného centra. Přebírá výhody zabudovaných spotřebičů a zároveň šetří místo v malých prostorech, ve kterých by se trouba umístěná samostatně mimo varné desky nevešla. To, že nejde o samostatně zabudovanou troubu a samostatně zabudovanou varnou desku, poznáme podle toho, že ovládací tlačítka jsou umístěna na ovládacím panelu trouby (při samostatných varných deskách jsou součástí varné plotny).
Trouby
Trouba může být součástí sporáku, kdy celý přístroj stojí samostatně, nebo může být vestavěná v kuchyňské lince. Buď v kombinaci s vestavěnou varnou deskou, přičemž se obě zařízení ovládají z panelu umístěného na přední straně trouby, nebo samostatně s vlastním ovládáním, což umožňuje umístění trouby do libovolné výšky. Pryč jsou časy, kdy se trouba používala pouze na pečení. Dnešní doba se jmenuje multifunkční a trouby se jí podřídili také. To usnadňuje a urychluje práci a šetří se tím i prostor v kuchyni, protože funkci několika neskladných beden pojme jeden, maximálně dva přístroje.
Digestoře
Digestoře zda digestoře dnes patří k neodmyslitelné výbavě každé kuchyně. Varné centrum kuchyně si bez digestoře ani neumíme představit. Lidé si ověřili, že nedostatečné odvádění pachů, zplodin a vodní páry, což představuje hlavní technický požadavek na digestoře, z uzavřené místnosti může způsobovat řadu problémů včetně zdravotních, jako je zejména vznik plísní. Co se týče pachů, v bytech, kde přímo na kuchyni navazuje. obývací pokoj, se bez výkonné digestoře rozhodně neobejdete.Nezanedbatelný není ani estetický aspekt, protože odsavače dnes v kuchyni často představují doslova artefakt. Vzdálenost mezi sporákem a odsavačem má být minimálně 65 centimetrů, nad plynovými hořáky je však vhodnější vzdálenost 70 cm. U luxusních ostrůvkových digestoří lze výšku nastavit i pomocí motoru. V minulosti se často používaly digestoře široké 90 až 120 cm. No důležitější než zhotovení digestoře je jeho výkon. Vzduch v kuchyni by se měl během hodiny vyměnit alespoň desetkrát, ideální je šestnáctinásobná výměna vzduchu. Pro kuchyň o rozloze 10 m 2 stačí výkon přibližně 300 m 3 / h, avšak pro velkou kuchyň, zvláště pokud je spojena s obývacím pokojem, tento výkon nestačí. Netřeba se spokojit pouze s výkonem, který uvádějí výrobci. Aby digestoř dokonale fungoval, je nutný dostatečný přívod vzduchu odpovídající jeho výkonu. Např. tam, kde se použily okna s obvodovým těsněním, odsavače nebývají zcela funkční. Proto by měl digestoř navrhnout projektant vzduchotechniky.
Mít kuchyni zařízenou podle posledních trendů je sice hezké, ale účelnost by v tomto případě měla být důležitější
Zařízení by mělo mít hlavu a patu. Nejčastějším prohřeškem jsou výšky jednotlivých zón kuchyně, nad kterými se mnozí ani nezamýšlejí. Ale později se setkají například s problémem, že hospodyňka nevidí do hrnců umístěných na zadních plotnách sporáku, protože je umístěný vysoko. To může být dokonce nebezpečné. Protože pokud se bude natahovat, aby viděla, co vaří, může na sebe stáhnout horký hrnec z přední části varné desky. Běžná výška typizované kuchyňské linky je 86 cm, ale varná deska by měla být ve výšce maximálně 80 cm. Nevím, co změnilo pohled na zařízení v kuchyni, vždyť i obyčejná pec s ohništěm na vaření, která se používala v minulosti, měla varnou plochu mnohem nižší, než je dnešní typizace. Pokud se podíváme do kuchyní našich praprarodičů, zjistíme, že byly zařízené maximálně účelně a bez zbytečností.Při peci s ohništěm umístěné bezpečně v rohu místnosti bývala přistavěna lavice jako pracovní a odkládací plocha a nad ní byly police na nádobí a kuchyňské náčiní. Všechno pěkně po ruce. To by měl být základ, který je potřeba jen přetransformovat do současné technické doby.