Desky, které znamenají vaření
Kypí vám to? Připaluje? Babráte se s tím? Vaří vám to?Na čem pokoušíte své kulinářské schopnosti? Pouštíte si plyn, elektřinu nebo dva v jednom? Ještě stále jste věrní klasickému sporáku? Kdekdo a leccos se dnes osamostatňuje. Tak nechme troubu troubou a podívejme se na plotýnky a hořáky varných desek.
Kuchyně je laboratoř vaření
Někdo rád experimentuje na nových elektrospotřebičích, jiný se těší z osvědčené výbavy, která byla ověřena četnými pokusy, další nemá rád zdlouhavý výzkum, a tak se uchyluje k vyhledávání urychlovačů. Díky svým typovým obměnám varná deska vyhoví všem účinkujícím. Dokud se pro ni rozhodnete, pamatujte, že na zapuštění do pracovní desky potřebuje 2 až 4 cm. Varné desky vám často poradí odborníci osadit pod úroveň hlavní pracovní plochy. Zjednodušíte si život při manipulaci s hrnci zejména na zadní ploše varného panelu.Běžná šířka tohoto elektrospotřebiče je u většiny značek 60, 70, 80 a 90 cm. Tam, kde se šetří prostorem, můžete osadit 30 cm širokou desku.
Plynová tradice
V našich domovech desítky let plápolá bratrský plyn z hořáků starších sporáků a statečně si nadále udržuje pověst i prostřednictvím moderních varných desek. Možná to nebude jen nostalgie za nízkými cenami plynu nebo stav původních instalací v domě, ale i podvědomá touha našince po alespoň nějakém ohníčku v moderní kuchyni. Od té doby, co pračlověk nastěhoval do jeskyně dar bohů, někteří z nás jen těžko potlačují potřebu vaření na ohni. Vzhledem k tomu, že přikládat polínka na varnou desku se docela dobře nedá, nadále kupujeme alespoň varné desky s plynovými hořáky. Stále je třeba je krmit zemním plynem nebo propan-butanem přes hadici napojenou na pevný přívod ukončený půlpalcovým ventilem. Vymožeností je bezpečnostní tepelná pojistka a automatické samovznícení hořáků, radostí zase variabilita hořáků. Nemusí vždy jít jen o jeho průměr, ale i o různé funkce - může to být pan hořák intenzivní, úsporný nebo i Wok hořák, jehož předností je silný plamen ze zdroje s větším průměrem. Způsob a směr pronikání tepla, kterým upravujeme potraviny, má zásadní vliv na výslednou chuť pokrmů. Slyšeli jste něco o trojitém plameni z jednoho hořáku? Působí na nádobu ve třech soustředných kružnicích, což podstatně zvyšuje jeho výkon a umožňuje používání nádob s velkým průměrem.
Nevěděli jste, že plyn hoří i na skle?
No dobře, docela to tak není, ale pokud je plyn vaší srdcovou záležitostí a zároveň toužíte po eleganci sklokeramických desek, designéři některých značek se na to připravili: plocha varné desky z barveného křišťálového skla odráží rozparáděný ohníček z plynového hořáku - to třeba vyzkoušet i bez hrnce: radost pro decentního pyromana. Kromě této možnosti zůstává stálicí nerezový povrch a naprostá klasika ve smaltovaném obleku.
Hrnce musí něco držet v bezpečné vzdálenosti nad plamenem. K tomu slouží stará dobrá mřížka, která musí vydržet i nápor velké a těžké nádoby.Může být buď samostatná pro každý hořák nebo společná pro více hořáků. Trendem je kombinovat plynovou varnou desku s elektrickou vestavěnou troubou. Ovládání může být přímo na desce nebo na panelu vestavné trouby. I když varná deska fičí na plyn, potřebuje samostatnou elektrickou zásuvku. To je taková malá daň z luxusu zapalování plynových hořáků elektrickou jiskrou. Zapalování je ve většině modelů integrováno přímo do ovládacích knoflíků.Otočením příslušného knoflíku se zároveň vytvoří jiskra a plyn začne hořet. Tak zprovozníte varnou desku i jednoručně, v druhé přece můžete držet hrnec. Čas nám stále běží. Plyn to ví, a tak stále patří k těm energiím, se kterými se rychle vaří.
Elektrická trvalka
Pod varnými litinovými plotýnkami umístěnými v nerezovém panelu ukrývá elektrická varná deska konvenční elektrickou spirálu, která při průchodu elektrické energie vyrobí teplo a pošle jej do desky, od které se ohřívá dno nádoby a ta ohřívá pokrm. V případě "sklokeramiky" je topná spirála zalitá v keramické hmotě a zakryta kovovou plotýnkou. Dotykovým ovladačem můžeme upravovat příkon - tedy teplotu plotýnky.Povrch klasických litinových plotýnek se časem deformuje a přenos tepla do hrnce je léty stále horší. Ti, co šetří na koupi novějšího spotřebiče se sklokeramickým panelem, prodělávají na spotřebě energie minimálně 25 procent.
Sklokeramická varná deska se připojuje na 220 V kabel?Trochu přidejte. 380 V je ten správný údaj!
K tomuto vývodu je nezbytný jistící vypínač, který není povoleno umísťovat za desku. Dejte mu odstup a zařiďte trvalý pobyt například ve vedlejší skříňce.
Čím se tedy tak dobře uchytila v moderních kuchyních? Připisují jí především vysokou efektivnost ohřevu.Teplo se vyrábí ve výhřevné spirále, pak se přenese na hrnec a rozehřeje se deska nad spirálou. Tyto desky mají elektronické obvody, které mimo jiné umožňují plynulou regulaci nižších teplot například při rozpouštění másla, kontrolují oblast s vysokou teplotou a mají rychlovarnou zónu.
Desky tak mají zabudovanou širokou škálu stupňů nastavení výkonu vaření
s teplotami od 150 do 550 stupňů C, nízkoteplotní funkce 70 a 110 stupňů C nebo rychlovarnou oblast s teplotou ohřevu od 550 do 630 stupňů C. Nemusíte se obávat nebezpečí obsluhy. Bezpečnost ovládání je jištěna dětskou pojistkou a volbou délky vaření s automatickým vypnutím. Ti, co upřednostňují spotřebiče s dotykovým ovládáním, se potěší většímu výběru těchto desek. Pro klasiku je možnost ovládání knoflíky na desce, případně na ovládacím panelu vestavné trouby. Výhodou je hladký povrch, který znamená snadnou údržbu, využívají zbytkové teplo, jsou energeticky úsporné.Jejich cena je u všech značkách určitě vyšší než v případě varných desek na plyn.
1. Na co by měli zákazníci pamatovat při údržbě varné desky?
Při varném panelu, především sklokeramickém, je důležité myslet na správné a pravidelné čištění. Při čištění doporučujeme používat pouze škrabky a přípravky, které jsou k tomu speciálně určeny, aby se nepoškrábalo sklo nebo nesetřela grafika. Nečistoty se na panelu zachycují při každém používání.Zapékáním nečistot se může narušit struktura panelu. V tomto smyslu je největším nepřítelem cukr.
2. Jaké jsou nejčastějšími problémy v souvislosti s varnými panely?
Nejvíce chyb vznikne při neodborném zapojení spotřebiče. Po neodborném zapojení, zejména elektrických varných panelů, vznikají různá poškození nebo poruchy. Varný panel by mělo zapojovat autorizované servisní středisko. U plynových varných deskách se často objevují nesprávné hadice, hadice bez certifikátu, hadice s nesprávnou délkou, jakož i chybná instalace.
Indukční, ale dáma
Topmodelkou mezi sklokeramickými varnými deskami je právě indukční. Indukční varná deska si nás předchází inteligentním vyhříváním toho, co je opravdu nezbytné. Jak to dělá? Vyrábí teplo přímo ve dně inkriminovaného hrnce. Vydatně jí přitom pomáhá elektromagnetické střídavé pole, které se vytváří pomocí indukčních cívek uložených pod sklokeramickou deskou. Magnetické pole projde sklokeramickou deskou a indukuje tepelnou energii přímo v tlustém dně hrnce nebo pánve. Vaří asi tak rychle jako sestřenice, co žije s plynem. Na první pohled takové vaření vypadá jako malý podvod. Ve skutečnosti je varná deska chladná dáma, která všechno řídí, ale dělat nechá hrnec. Konečně výměna úkolů v kuchyni. Ona je ta chytrá, která rozpozná pravou velikost dna hrnce a o teplo se začne starat až ve chvíli, kdy milý hrnec přistane na jejím povrchu. Jelikož je to dáma, nevaří s kýmkoli a teplo udržuje v dohodnutých mezích: pod dnem svého speciálního hrnce a tak, aby se nic nepřipálilo. Okamžitě, jak má hrnec dost a opustí desku, ta se automaticky vypne, přičemž stáhne své pole působnosti na nulu. Magnetické vlnění si nechá na další příležitost. My o hrnci a hrnec musí být feromagnetický. Jak to zjistíme? Stačí magnet. Drží, nebo nedrží? Pokud ne, raději si kupte soupravu nádob určených na vaření na indukční varné desce. Pro srovnání: tato dáma je ještě i skromná ve spotřebě elektrické energie. Stačí její polovina z toho, čím se krmí klasická elektrická. Věci vyřizuje rychle, takže jí v tomto směru nestačí ani zmiňovaná plynová varná deska. Pro ty, co často chodí k telefonu nebo otevírat dveře, je na hlavním senzorovém vypínači funkce pauza / stop. Vaření se přeruší na tři minuty.
Jako vaření pomocí indukce funguje?
Indukční varné desky pracují na principu magnetického pole, které vytvářejí pod deskou magnety a natočený měděný drát. V drátě se elektrický proud mění na magnetické pole. Pokud je na desce položen hrnec, uzavře se okruh a magnetické pole rozkmitá molekuly feromagnetického materiálu, ze kterého musí být hrnec vyroben. Teplo vzniklé ve dně nádoby pak ohřívá její obsah.
Je indukční vaření zdraví škodlivé?
Magnetické pole, pomocí kterého vaření s indukcí funguje, není nijak škodlivé pro lidský organismus.Denně s ním přicházíme do kontaktu při transformátorech, které se nacházejí například v rádiích.Jakékoliv magnetické pole však může změnit vlastnosti elektrických spotřebičů, pokud se dostanou do jeho působení. Proto by si lidé s kardiostimulátorem měli dát pozor, aby se k varné zóně nedostali blíže než na 30 centimetrů.
Babo, raď
Zatím jsem nenašla kombinaci způsobů vaření, grilování, přípravy ve woku a jiných sympatických úchylek při vaření, které by výrobci navzájem neskombinovali v nabídce varných desek. Chcete kombinovat výhody několika způsobů úpravy jídla na jedné varné desce? Můžete. Stačí si vybrat, ale rozhodnutí nebude jednoduché. Prodává se mix plynových hořáků s elektrickou plotnou, indukční plotny spolu se sklokeramickými, integrované woky na plyn nebo elektřinu ak tomu ještě i grily jako součást varné desky již nejsou nějakou výjimkou. Obyčejně různé takové kompozice zvyšují cenu naší nové kamarádky do kuchyně. K její výbavě patří i vícezónové plotýnky, systém bezpečnostního zablokování, indikátor zbytkového tepla, digitální programování času vaření ...
Rady
1. Používejte tlakový hrnec - ušetříte až 50% energie.
2. Dna hrnců by měla být rovná. Velikost hrnce má být stejná jako velikost varné zóny elektrické varné desky. Pokud se rozhodnete pro plynovou varnou desku, nezapomínejte, že velikost plamene třeba přizpůsobit velikosti dna daného hrnce. Při ohřívání tekutin používejte raději tenkostěnné nádoby - uspoříte.
3. Vždy používejte pouze tolik vody, kolik právě potřebujete. Pokud ohříváte jeden litr vody tam, kde stačí čtvrt litru, spotřebujete navíc 25% energie.
4. Varnou desku byste neměli navrhovat do rohu kuchyňské linky, protože se vyžaduje vzdálenost minimálně 20 až 30 cm od konců a rohů pracovní desky.
5. Plynovou varnou desku neumisťujte pod okno, vedle dveří, přechodu do jiné místnosti nebo na frekventované místo kuchyňské linky. Průvan může způsobit požár!
Na co si dát pozor při vaření na sklokeramických deskách?
Nepoužívejte hliníkové nádoby, které vytvářejí trvalé duhové zabarvení přímo na varných zónách. Hrnce mají mít rovné, zabroušené masivní dno, které dobře vede teplo, díky čemuž se zkrátí čas vaření.Navzdory odolnosti povrchu desky se vyvarujte potřísnění rozpálených varných zón solí nebo cukernatým roztokem. Potravina se zataví do povrchu a naruší jeho hladkou strukturu. Pak ani dokonalá nádoba nebude na desku při vaření doléhat.
Zbytečně neumisťujte nad desku těžké předměty, které by mohly na ni z velké výšky spadnout.
Jak je to s čištěním?
Vyberte si jen vyzkoušené čisticí prostředky, které jsou vyrobeny pro tento účel. Abrazivní částice mohou poškodit povrch panelu. Suché nebo připálené skvrny neodstraňujte nožem ani jiným ostrým předmětem.Na to máme žiletkové škrabky, automaticky dodávány ke každému výrobku.
Jak je to s montáží?
Montáž varných desek patří do rukou odborné firmy. Eliminuje se tak nebezpečné dotahování k pracovní desce, nepřiměřeným napětím by mohla prasknout. Upevňování varného panelu silikonovým tmelem může ztížit přístup při servisním zásahu. Elektrickou instalaci svěřte odbornému servisu s platnou vyhláškou, který je vyškolen na zapojování takových spotřebičů.