Jaké existují nové odrůdy zeleniny?
Na našem trhu přibyly další nové a zajímavé odrůdy zeleniny, které se v tomto období mohou vysévat. Některé z nich vám níže představujeme.
Okurka 'Chantal F1'
Sortiment okurek nakládaček zaznamenal za poslední roky výrazné změny. Standardem se stala vysoká odolnost proti plísni okurkové, která ještě nedávno likvidovala porosty v zahrádkách. Výrazný krok vpřed jsou "multifruit" odrůdy, známé pod označením " okurky". Mají schopnost nasadit za každým listem ne jeden samičí květ, než je běžné, ale tři až pět květů. Ať si rostlina udrží malé plůdek, závisí hlavně na dostatečné zásobování vláhou a dusíkem. Běžně se na každém nódiu vyvíjejí dva až tři plody. Výsledkem je vysoká úroda. K takovým okurkám patří i 'Chantal F1'. Jde o středně brzkou odrůdu se středním růstem a vysokou odolností proti plísni okurkové. Typický je pro ni nový typ nedá se totiž zařadit mezi nakládačky "hladké" ani mezi "hrubé". Vyznačuje se netradiční hustou, ale jemně hrubou bradavičnatostí. V žádném případě nejde pouze o kuriozitu. Má štíhlé, atraktivní, velmi vyrovnané plody, které i po sterilizaci zůstávají pevné, křehké a křupavé.
Rajče 'Šejk'
Je nová odrůda výjimečná z hlediska obsahu antioxidantů. Dužnina plodu obsahuje velké množství červeného barviva - lykopenu, díky kterému je po rozřezání intenzivně červený nejen plod, ale i barva protlaků a kečupů. 'Šejk' je plastická, včasná keříčková odrůda, nenáročná na pěstování a péči. Plod je oválný, masitý a intenzivně červený.
DOBRÝ TIP: Dostupnost antioxidantu lykopenu pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků nebo rajčatového pyré.
Fazolky 'Gusto'
"Gusto" znamená ve francouzštině chutný. Francouzi jsou skuteční labužníci a navíc zelené fazolky milují, proto je pěstují desítky odrůd. Slovo "gusta" však do svého názvu dostala pouze jedna. 'Gusto' je fazolky s tenkými a křehkými lahůdkovými stroužky zelené barvy, bez vnitřní pergamenové membrány. Rostlina je vzpřímeně rostoucí, pevná, s vysokou násadou plodů. Na pěstování je nenáročná, bez problémů roste i v našich zahrádkách.
DOBRÝ TIP: Stroužky fazolky se dají zapéct s bešamelem, použít do zeleninové polévky nebo na zahuštěné omáčky. Výjimečná chuť této odrůdy nejlépe vynikne, když je podusíme na másle a jemně posolíme. Trošku muškátového oříšku a několik kapek citronu "zakulatí" výsledné dílo.