Zelenina potřebuje dostatek vláhy - jak zalévat efektivně?

Léto s sebou přináší znečné vedro a častou, pravidelnou zálivku bude potřebovat všechno zelené v naší zahradě. Jak zalévat co nejefektivněji? Zde je několik tipů pro vás.

Zavlažováním upravujeme vodní režim v půdě, čímž si zajišťujeme úrodu. Na jedné straně právě v tomto období třeba s vodou správně hospodařit, na druhé straně voda přímo ovlivňuje životní pochody rostlin. Proto bychom měli znát požadavky jednotlivých druhů zeleniny na vodu a podle potřeby jim ji v pravý čas dodat.

Různé nároky na vodu

Že za poměrně krátké vegetační období vyprodukují zeleninové druhy velké množství hmoty, mají během tohoto období přirozeně i vysoké nároky na vodu. Zavlažujeme však jen do hloubky 30 až 40 cm, protože většina zeleninových druhů zakořeňuje mělce. Rozdíl v nárocích na vodu je už při vysévání a vysazování sazenic. Zatímco při pěstování ze semene je velmi důležitý obsah vody v půdě před vyséváním, druhy, které vysazujeme z květináčích, mají vyšší nároky na vodu jako druhy pěstovány přímo do půdy. Zavlažování má největší význam v první polovině vegetačního období. Koncem vegetace již rostliny sucho tak nepoškozuje, neboť mají vytvořen mohutný kořenový systém sahající do velké hloubky. Porosty z přímé setby jsou citlivé na nedostatek vláhy zejména v době klíčení a vzcházení.

Důležité zásady

Nesprávným způsobem je časté zavlažování malými dávkami. Především je to zbytečně nákladné, rostliny tím navykáme na luxusní odběr vody a navíc se zhoršuje provzdušnění půdy. Když pak při takovém zavlažování vynecháme závlahovou dávku, na porostu se výrazněji projeví důsledky sucha. Závlahové dávky volíme obvykle v rozsahu 15 až 40 mm. Přes léto zavlažujeme zeleninu na lehkých půdách v 3 - až 5-denních, na těžších půdách v týdenních intervalech, podle možnosti v ranních hodinách, abychom snížili ztráty výparům na minimum a aby se přes den rostliny osušili.

Způsoby zavlažování podle terénu

Předpokládáme, že v zahrádce je určitý zdroj vody, kterým se tlačí voda do potrubí. Pokud je zahrádka na svahu, nejlepší je umístit na nejvýše položeném místě nádrž, v níž zahřejeme vodu. Z ní ji pak i bez dalších pomůcek můžeme rozvádět do brázd, které povedou vodu do všech nejdůležitějších částí zahrady. Tomuto způsobu říkáme závlaha brázdovým podmokem. Pokud terén nevyhovuje na brázdovým podmokem nebo malou zahradu nechceme "spát" brázdami, musíme udělat kratší či delší rozvod vody po zahradě. Podle voleného způsobu umístíme na rozvodu hydranty, z nichž budeme pouštět vodu. Známe následující způsoby závlah: zavlažování zadešťování - využíváme rozstřikovače různých typů, zavlažování vějířovým způsobem - je také zavlažování zadešťování, ale od předchozího se liší tím, že zde nejde o kruhový systém, ale o zavlažování obdélníkových tvarů, zavlažování drenáží - jde o soustavu drenážních trubek, kterými se přivádí závlahová voda přímo ke kořenům rostlin.

Zavlažujeme podle druhů zeleniny

Nároky hlavních druhů zeleniny na vláhu jsou rozdílné, proto je uvádíme podle jednotlivých skupin: košťálovin Nejlépe jim vyhovuje vyšší a rovnoměrná vlhkost půdy a vzduchu. Při nedostatku vláhy mají zakrslý vzrůst, dřevnatí, jejich pletiva ztrácejí potřebnou jemnost a snižuje se úroda. Zelí - hned po vysazení její třeba zajistit dostatek vláhy, a to až do založení hlávky, dokud listová růžice nepokryje povrch půdy. Po nasazení hlávek, zejména u pozdních odrůd, závlahu omezujeme, aby hlávky vyzrály, nepukali, nebo dokonce nepřerostly. Kedluben - vzhledem k tomu, že brzký kedluben má od výsadby vegetační období 60 až 90 dní, potřebuje dobrou půdu se stálou a rovnoměrnou vlhkostí. Třeba dbát na to, aby porost nepřeschnul, protože potom po další závlaze bulvy často pukají a hnijí. Květák - zavlažujeme menšími dávkami a častěji, někdy obden, abychom udrželi vlhký povrch půdy a vysokou vzdušnou vlhkost v mikroklimatu květáku.

Listová zelenina

Salát hlávkový - nejvíce vody potřebuje první tři týdny po vysazení, dokud zakryje půdu. Zavlažujeme častěji malými dávkami. Po nasazení hlávek, podle zdravotního stavu porostu, volíme na závlahu delší časové intervaly.

Kořenová zelenina

Celer - má vysoké nároky na půdní vláhu. Nejvíce vody potřebuje v době intenzivního růstu bulvy v srpnu a začátkem září. Petržel a mrkev - zavlažujeme zejména rané odrůdy v lehčích vysychavých půdách, případně při špatném vzcházení, v teplejších oblastech i odrůdy s delším vegetačním obdobím. Dosáhneme tak vysokou a kvalitní úrodu.

Luštěniny

Hrách a fazole - doplňkovou závlahu provádíme hlavně v době před nasazováním lusků. Brzké dozrávání lusků prodlužujeme další závlahou, u pozdních letních výsevů provádíme také zásobní závlahu.

Plodové zeleniny

Okurky - jsou na vodu velmi náročné, ale pozor, abychom při nízkých teplotách závlahou ještě nesnižovaly teplotu vzduchu. Při nástupu hlavního kvetení zálivku omezíme, po tomto období až do začátku sklizně však intenzitu závlahy zvyšujeme. Melouny a dýně - zavlažujeme od výsevu až do nasazování plodů 4 až 5, asi v týdenních intervalech. V době kvetení rostliny nezavlažujeme. Později zavlažujeme jen tehdy, když jsou velká horka. Vysoká závlaha v období dozrávání snižuje obsah cukrů v plodech. Rajčata - závlahou na začátku vegetace nešetříme, ale když se začnou objevovat květy, přestaneme zavlažovat. Znovu začneme až při nasazování plodů, když nedostatek vláhy působí nepříznivě. V době hromadného dozrávání závlahu ukončíme. Podle možnosti zvolíme zavlažování brázdovým podmokem, protože při zadešťování plody více poškozují houbové choroby. Paprika - má podobně jako rajčata a okurky vysoké nároky na teplo a vlhkost půdy. První kritické stadium překonává paprika při sázení, když při nedostatku vláhy hodně rostlin z porostu vypadne nebo rostliny slabě rostou, později dozrávají a poskytují nízkou úrodu. Další kritické období je při tvorbě květů a zakládání plodů. Při nedostatku vody opadávají květy, případně i malé plody. Důležité je také období ve druhé polovině června, kdy rostliny mohutnější rostou. V tomto období podle dávek vody buď porost zůstane nízký, nebo naroste velmi vysoký. V druhé polovině srpna očekáváme maximální sběr plodů, v tomto čase již hodně vody ovlivňuje negativně na jakost, aromatičnost, obsah sušiny a barviv v plodech. Zde již hraje hlavní roli teplé a slunečné počasí.

Cibuloviny

Pór - má z cibulovin nejvyšší nároky na závlahu, třeba ho zalévat celé léto. Cibule a česnek - zavlažujeme v době sucha od začátku tvoření cibulí do začátku dozrávání. Pozor však na zavlažování krátce před sklizní, zejména když je pěstujeme na uskladnění.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč střídat zeleninu na záhonech?

Výsadba rostlin na záhony není žádná věda. Ale je třeba dodržovat určitá pravidla, jinak mnoho úrody neklidíte....
více…

Javor polní na živý plot i chutný jarní salát

Javor polní patří mezi vysoké listnaté stromy nebo také keře. Má nádherně vykrojené listy, které jsou působivou...
více…

Sněženky hlásí příchod jara, ale jejich trhání je pod pokutou!

Sněženky, nádherné a přesto velmi jemné kytičky, které nám spolehlivě hlásí, že přichází jaro. Dříve je...
více…

Kouzlo daleké Asie - pivoňky

Mezi nejstarší zahradní trvalky patří bezesporu pivoňky. Už v dávných dobách jejich bílé, růžové nebo tmavě...
více…

Jiřiny - pěstování, množení

Přestože jiřiny (Dahlia) tvoří bohatou sbírku rozmanitých odrůd různých tvarů a barev, na trh stále...
více…

Jak správně sklízet dýně?

I když dýně jsou považovány za plody podzimu, pochutnávat si na nich můžete i v létě. Víte, které mají...
více…

Jak pěstovat ředkvičky i na podzim?

Přinést ředkvičky ze zahrady a pochutnávat si na ní i na podzim je možné pouze při dodržení zásad správného...
více…

Petržel může růst rychleji - jak na to?

Obvykle klíčí velmi pomalu, ale letos to už může být docela jinak. Stačí, když vysejete předklíčené...
více…

Jaké existují nové odrůdy zeleniny?

Na našem trhu přibyly další nové a zajímavé odrůdy zeleniny, které se v tomto období mohou vysévat. Některé z...
více…

Jak pěstovat listovou zeleninu?

Je zdravá, chutná a obsahuje mnoho vitamínů. Pokud ji budeme vysévat průběžně od časného jara do pozdního...
více…