Květiny patří nejen na stůl, ale i na talíř!

To, že až na výjimky jíme i očima, není neznámá věc. Přesto ozdobit talíř či pokrm kvítky, není až tak zcela obvyklá věc. O to větší úspěch slaví hostitelé, kteří umí k výzdobě a následné konzumaci pokrmu či nápoje, použít jedlé květiny.

stolování, květiny, jedné květiny, zdravá výživa

Není to žádná novinka

U nás považujeme květiny především za ozdobu, ale Číňané experimentovali s jejich konzumací již před 5000 lety. To není zdaleka všechno. Jedlé květy byly oblíbené i v Anglii či na středním východě a dnes mnohé restaurace s přívlastkem luxusní vracejí květiny na talíř. Jejich výhody můžete vyzkoušet i doma. Jedlých květů je mnoho, pěkně ozdobí kuchyni a z jídla udělají zdravější a efektnější zážitek.

Kromě požitku i užitek

Je třeba říci, že i taková brokolice, artyčoky, nebo kapary jsou neotevřené květy, ale chuťovým buňkám vyhovíte i skutečnými lučními kvítky. Při sběru jedlých květů je ale potřeba dodržovat jisté zásady. Vydat se na místa s minimem znečištění a květiny dobře znát! Rovněž je třeba si uvědomit, že květy se konzumují vždy jen čerstvé, maximálně skladované v lednici po dobu 1 až 2 dnů. Proto je lepší si některé druhy vypěstovat v květináči. Květy obsahují karotenoidy, fenoly a vitamíny A, C, E, B, kyselinu listovou či železo. Jsou proto pro naše tělo kořením zdraví a každý květ má nejen jinou chuť, ale i složení zdraví prospěšných látek. Opatrnost je však třeba zachovat při alergiích na pyl. V takovém případě je vhodné konzumovat pouze lupeny.

Láska prochází žaludkem

Květy jsou projevem náklonnosti a lásky. Obzvláště růže, kterou jste možná dostali k svátku. Nevyplatí se ji sušit, ale lupínky přidat do jarního salátu. Z růže konzumujeme pouze lístky a dodávají jídlu příjemný vzhled, ale i velmi dobrou, jahodovou chuť. Připravujeme však jen doma, nejlépe na zahradě pěstované růže. V žádném případě ne ty, co se prodávají v květinářství!

Po zdraví na louku

Přírodaje na jaře plná pampelišek. Pro zahrádkáře jsou prokletím, ale pro ty, co umí pampelišku dobře připravit, to je zlaté období. Květiny pampelišky se hodí do salátů syrové, ale připravují se z nich i sirupy či med. Kromě mladých květů posbírejte i pár čerstvých lístků. Jsou výbornou alternativou k rukole.

Pravá chuť jara

Květy prvosenky jarní jsou pravým začátkem jara. Konzumují se bez kalichů a mají sladce kořeněnou chuť a vynikající ovocnou vůni. Tento kvítek je zdravou ozdobou každé jarní svačiny, či lehkého oběda.

Do nápojů i na ozdobu

Fialka je výrazná, aromatická květina, proto je velmi vhodná pro použití v míchaných nápojích, případně ve zmrzlině, nebo na ozdobu dezertů. Její výrazná chuť a vůně se skvěle kombinují právě se sladkým, ale pozor, nesmíme to s ní přehnat. Má být jen dotykem exotické chuti, ne přebíjet původní. Fialky jsou vděčnými květy, dobře se jim daří i v kuchyni na parapetu. Na talíři však vypadají ještě lépe.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Rajčata nepatří do ledničky a jsou ideálním ovocem pro boj s podzimními virózami

Sezóna rajčat, která u nás dozrávají za pomoci sluníčka, pomalu končí. Ale i nedozrálá rajčata vám v domácích...
více…

Zánět dásní - léčba, prevence a změna životosprávy

Zánět dásní může na první pohled vypadat jako sice bolestivá, ale banální záležitost. Ale pravda je, že...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Mangold - chutná zelenina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Znáte mangold? Mangold je velmi starý druh listové zeleniny, o kterém ale nebylo dlouho slyšet. Dnes se opět a právem,...
více…

Nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin škodí nejen srdci

Omega mastné kyseliny jsou pro naše tělo potřebné. Ale jak to s nimi vlastně je? Jaký je rozdíl mezi šestkou a...
více…

Hnědé a flekaté banány nepatří do koše, protože mají řadu předností!

Vybíráte v obchodě s ovocem správné plody? Jak to máte s banány? Lákají vás ty světle žluté a s nazelenalou...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Rybíz proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku

Rybíz je bobulovité ovoce, nenáročné na pěstování. Přesto mizí nejen z našich zahrad, ale obchodů s ovocem. Přitom...
více…

Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…