Květiny patří nejen na stůl, ale i na talíř!
To, že až na výjimky jíme i očima, není neznámá věc. Přesto ozdobit talíř či pokrm kvítky, není až tak zcela obvyklá věc. O to větší úspěch slaví hostitelé, kteří umí k výzdobě a následné konzumaci pokrmu či nápoje, použít jedlé květiny.
Není to žádná novinka
U nás považujeme květiny především za ozdobu, ale Číňané experimentovali s jejich konzumací již před 5000 lety. To není zdaleka všechno. Jedlé květy byly oblíbené i v Anglii či na středním východě a dnes mnohé restaurace s přívlastkem luxusní vracejí květiny na talíř. Jejich výhody můžete vyzkoušet i doma. Jedlých květů je mnoho, pěkně ozdobí kuchyni a z jídla udělají zdravější a efektnější zážitek.
Kromě požitku i užitek
Je třeba říci, že i taková brokolice, artyčoky, nebo kapary jsou neotevřené květy, ale chuťovým buňkám vyhovíte i skutečnými lučními kvítky. Při sběru jedlých květů je ale potřeba dodržovat jisté zásady. Vydat se na místa s minimem znečištění a květiny dobře znát! Rovněž je třeba si uvědomit, že květy se konzumují vždy jen čerstvé, maximálně skladované v lednici po dobu 1 až 2 dnů. Proto je lepší si některé druhy vypěstovat v květináči. Květy obsahují karotenoidy, fenoly a vitamíny A, C, E, B, kyselinu listovou či železo. Jsou proto pro naše tělo kořením zdraví a každý květ má nejen jinou chuť, ale i složení zdraví prospěšných látek. Opatrnost je však třeba zachovat při alergiích na pyl. V takovém případě je vhodné konzumovat pouze lupeny.
Láska prochází žaludkem
Květy jsou projevem náklonnosti a lásky. Obzvláště růže, kterou jste možná dostali k svátku. Nevyplatí se ji sušit, ale lupínky přidat do jarního salátu. Z růže konzumujeme pouze lístky a dodávají jídlu příjemný vzhled, ale i velmi dobrou, jahodovou chuť. Připravujeme však jen doma, nejlépe na zahradě pěstované růže. V žádném případě ne ty, co se prodávají v květinářství!
Po zdraví na louku
Přírodaje na jaře plná pampelišek. Pro zahrádkáře jsou prokletím, ale pro ty, co umí pampelišku dobře připravit, to je zlaté období. Květiny pampelišky se hodí do salátů syrové, ale připravují se z nich i sirupy či med. Kromě mladých květů posbírejte i pár čerstvých lístků. Jsou výbornou alternativou k rukole.
Pravá chuť jara
Květy prvosenky jarní jsou pravým začátkem jara. Konzumují se bez kalichů a mají sladce kořeněnou chuť a vynikající ovocnou vůni. Tento kvítek je zdravou ozdobou každé jarní svačiny, či lehkého oběda.
Do nápojů i na ozdobu
Fialka je výrazná, aromatická květina, proto je velmi vhodná pro použití v míchaných nápojích, případně ve zmrzlině, nebo na ozdobu dezertů. Její výrazná chuť a vůně se skvěle kombinují právě se sladkým, ale pozor, nesmíme to s ní přehnat. Má být jen dotykem exotické chuti, ne přebíjet původní. Fialky jsou vděčnými květy, dobře se jim daří i v kuchyni na parapetu. Na talíři však vypadají ještě lépe.