Čokoláda prospívá srdci, tlumí kašel a zlepšuje nádadu
Čokoláda má mnoho zdravotních výhod, je však třeba mít na paměti, že za to může zejména kakao, které obsahuje. Když si tedy najdete čokoládu s vysokým podílem kakaa, nehrozí u vás ani riziko přibírání jako je tomu u sladkých čokolád. Dokonce vám může čokoláda pomoct s hubnutím. Nevěříte? Skutečně je tomu tak, ale pozorně čtěte!
1. Prospívá srdci
Kakao je velmi bohatým zdrojem mnoha základních minerálů, včetně hořčíku, mědi, draslíku a železa. Většina z těchto minerálních látek může mít vliv na zdraví a správnou funkci cév. Studie prokázaly, že konzumace tmavé čokolády pomáhá zlepšit krevní oběh rozšířených cév, snižuje riziko srdečního selhání a zlepšuje krevní tlak.
2. Pomáhá zhubnout
Kvalitní čokoláda nezpůsobuje váhový přírůstek, naopak může pomoci při shazování kil. Přibývání na váze je spojeno s problémy kontroly při stravování a právě pravidelná konzumace čokolády pomáhá zlepšit stravovací návyky během diety.
3. Snižuje riziko cukrovky
Konzumace kvalitní čokolády také zlepšuje zdravotní stav tkání a snižuje oxidační stres, způsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Mohou za to antioxidační účinky složek kakaa, které příznivě ovlivňují inzulínovou rezistenci, a tím snižují riziko diabetu.
4. Vylepšuje pleť
Vyrážky a jiné kožní problémy jsou způsobeny tím, že pokožka produkuje příliš mnoho mazu, který lze připsat hormonální nerovnováze. Fenoly, flavonoidy a ostatní antioxidační látky jsou v kakau zastoupeny více než u ostatních potravin bohatých na takové fytochemické látky. Bylo zjištěno, že tyto sloučeniny kakaa mohou chránit pokožku, která bude dokonce vypadat hladší, mladší a zdravější.
5. Zlepšuje náladu
Nachází se zde látka zvaná anandamid a také dvě látky, které mají podobné účinky. Anandamid je ve skutečnosti mírně euforizační. Zvyšováním hladiny anandamidu se může pomoci předejít úzkosti a depresi. Je také možné, že tato látka potlačuje bolest.
6. Pomáhá při kašli
Tmavá čokoláda může být použita jako prostředek proti kašli. Sloučenina teobromin, obsažená v čokoládě je schopna efektivně uklidnit přetrvávající kašel. Čokoláda může být tedy nápomocná i pro lidi, trpící chronickým kašlem a dýchacími obtížemi.
7. Zlepšuje paměť a pozornost
Čokoláda je bohatá na flavonoidy, které jsou silnými antioxidačními a protizánětlivými látkami. Ty mají také velmi pozitivní vliv na neurologické zdraví, zlepšují náladu, paměť a pozornost. Rovněž ji můžete použít jako náhradu kofeinu, protože pomáhá udržet bdělost.